Slad, sladovit, sladenka

emko ~ 25. júl 2013 - 2:00

V mnohých receptoch používame tento druh sladidla namiesto cukru. Aký to má význam a v čom sú sladenky iné, prípadne lepšie než cukor?

Čo to vlastne je?

Sladenky sú výťažky z naklíčených obilnín.
Najčastejšie sa použiva jačmeň, ale existujú aj sladenky s obilnín bezlepkových. Celý proces ich výroby spočíva v namáčaní, klíčení a sušení.
Často sa použivajú v pekárenstve, pri výrobe piva a ovocných vín. Majú charakteristickú vôňu a chuť, podobnú medu. Môžete ich kúpiť v tekutej aj sypkej forme.

Prečo ich používať?

Výhodou sladeniek je ich väčšia nutričná hodnota. Okrem cukrov obsahujú totiž aj bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. Zároveň tu nenájdete žiadne konzervačné látky.
Výborne sa hodia na pečenie, keďže podporujú kvasnú činnosť droždia a tým vznik objemu pečiva. Kôrke chleba dajú krásnu farbu a elasticitu. Zvyšujú trvanlivosť a stráviteľnosť.

Čo presne obsahujú?

Z vitamínov je tu veľké množstvo niacínu, riboflavínu, vitamínu B6 a tiež thiamín a kyselina listová.
Z minerálov - vápnik, sodík, horčík, fosfor, chlór, meď, mangán, selén a železo.
Neobsahujú žiadne tuky ani cholesterol.

Pre koho sú sladenky vhodné?

  • Pre deti, tehotné a kojace mamičky
  • Pre diabetikov
  • Pre ľudí s tráviacimi problémami a vysokým krvným tlakom
  • Pri migréne
  • Pre ľudí so srdcovými a cievnymi problémami

Zdroje literatúry:

[1] http://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5601/2

Komentáre

Natali ~ 27. november 2013 - 12:16

Ja sladenku používam približne rok. Je to skvelá a naozaj zdravá alternatíva cukru a pre vegánov a makrobiotikov aj medu.
Ak ju chcete použiť ako sladidlo do kaše, z vlastnej skúsenosti upozorňujem, že môže spôsobiť jej totálne zvodovatenie. :) Ovsená kaša je OK, ale z hustej krupicovej zostala len voda s plávajúcimi bodkami. Takže sladenku v krupicovej kaši nemiešať! :)

0

Naty ~ 25. júl 2013 - 12:08

Super! Už dlhšie sladenku obzerám a nevedela som, či kúpiť, či nie, no teraz je voľba jasná. Ďakujem za parádny článok :-)

0

remperitka ~ 25. júl 2013 - 8:45

A kupim to kde? predpokladam, ze klasicke hypermarkety asi nie - v zdravej vyzive to hladat ? a predava sa to pod nazvom sladenka, alebo nejaky komercny nazov si treba pytat ?

0

Tana ~ 25. júl 2013 - 8:35

Super že si to sem dala, lebo ja sladenku často používam a málokto ju pozná. Tak keď sa ma budú pýtať miliontýkrát čo je sladneka, použijem tvoj odkaz :-)

0
Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …

Zdielaj