Ako vybrať kvalitný a pevný jedálenský stôl, ktorý s vami vydrží po generácie

emko ~ 20. október 2022 - 9:07

Jedálenský stôl patrí k najdôležitejším častiam zariadenia kuchyne. Stretáva sa pri ňom celá rodina. Je svedkom najdôležitejších rodinných rozhodnutí. Najčastejšie oň zakopnete. Niečo musí vydržať. Kvalitný jedálenský stôl s vami prežije celé roky. Treba len vedieť správne vybrať. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete ako na to.

Stôl, ktorý spája generácie 

Pri výbere jedálenského stola sa nezameriavajte len na dizajn. Dôležitá je kvalita použitého materiálu a jeho spracovanie. Stoly z masívu dlhodobo patria medzi najobľúbenejšie. Sú pekné, pevné, vďaka vhodnej povrchovej úprave sa udržujú veľmi ľahko a čo je najdôležitejšie, rovnako dobre poslúžia viacerým generáciám. Lamino ponúka množstvo farieb a zaujímavých dekorov. Je stálofarebné, odolné voči mechanickému poškodeniu a veľmi dobre sa udržiava. Ide o cenovo najdostupnejší materiál. Sklo sa v prípade stolov používa len na výrobu dosky. Najčastejšie sa kombinuje s drevom a kovom. Stoly z plastu nájdete najmä v moderných domácnostiach. 

Nechajte ho vyniknúť

V súčasnosti sa stoly vyrábajú z rôznych materiálov v rôznych tvaroch a štýloch. Masívny jedálenský stôl je univerzálny. Uplatnenie nájde v každom interiérovom dizajne. Modernom, aj tradičnom. Stolu pomôžu vyniknúť správne zvolené samolepiace tapety na stenu. Imitácia dreva, moderná stierka pripomínajúca betón alebo niečo netradičnejšie. Fantázii sa medze nekladú. 

Nepatrí len do jedálne 

So samostatnou jedálňou sa dnes stretávame len v priestranných rodinných domoch. Oveľa častejšie je súčasťou kuchyne. Pri prepojení kuchyne s obývačkou tieto dve, na pohľad nespojiteľné, miestnosti prirodzene prepája. Prispôsobte ho štýlu, v ktorom sa chystáte kuchyňu a obývačku zariadiť, aby do priestoru pekne zapadal. Charakter a nepochybne aj celú miestnosť dokážu ovplyvniť nohy stola. V rovnakom farebnom prevedení ako doska nepôsobia až tak výnimočne. Stačí, že dostanú iný tvar alebo farbu a stôl hneď vyzerá úplne inak. Vytvorte zaujímavý kontrast. Nebojte sa experimentovať. Vytvorte doplnok, ktorý dodá kuchyni a obývačke úplne iný rozmer. Niekedy stačí naozaj málo.
Hlavné slovo má priestor
Spočítajte si, koľko rodinných príslušníkov sa pri stole denne stretáva. So štvor a šesť miestnymi stolmi sa stretávame najčastejšie. Veľkosť stola prispôsobte priestoru, do ktorého ho plánujete umiestniť. Okolo stola počítajte s priestorom na odsúvanie stoličiek a ničím nerušený prechod. Veľký stôl v malom priestore zaberie zbytočne veľa miesta a sedenie pri ňom si aj tak neužijete. Práve naopak. Budete sa cítiť veľmi stiesnene. Na malý stôl neuložíte všetko, čo pri stolovaní potrebujete, ale v menších priestoroch to neprekáža. Na kuchynskú linku dosiahnete bez toho, aby ste od stola museli vstávať. 

Obdĺžnikový je najpopulárnejší

Štvorcové stoly zaberajú menej miesta, ale stále zabezpečia dostatočnú plochu, ktorú na plnohodnotné stolovanie potrebujete. Sú vhodné do menších priestorov. S obdĺžnikovým stolom sa stretávame najčastejšie. Pri stolovaní poskytujú dosť miesta a keď sa trochu potlačíte, usadíte zaň aj viac ako šesť osôb. V prípade návštevy sa takéto obmedzenie dá vydržať. Za oválny stôl tiež posadíte aj viac osôb. Nemá ostré hrany, sedenie je pri ňom oveľa pohodlnejšie. Ocenia ho najmä rodiny s deťmi. Okrúhly stôl pôsobí veľmi elegantne a nemusíte pri ňom riešiť, koho posadíte za vrch stola. Nevýhodou je, že naň potrebujete viac miesta. K stene ho len tak neprisuniete. 

Prispôsobí sa vašim potrebám 

Dobrým riešením pre rodiny, ktoré sa stretávajú častejšie, je rozkladací stôl. Zložený nazberie toľko miesta a rozložíte ho naozaj len vtedy, keď to budete potrebovať. Rozkladajú sa veľmi jednoducho. Doska, ktorú na rozšírenie stola použijete je na stole umiestnená tak, že ju bežne nevidieť, ale stále ju máte pekne po ruke. 

Pekný, ale možno sa z neho nenajete

Atypické stoly sú originálne a pritiahnu pozornosť každej návštevy, ale stolovanie je pri nich dosť náročné. Keď chcete modernejší kúsok, zvoľte radšej konferenčný stolík z masívu. Atypické tvary mu vôbec neprekážajú. Urobte z neho dominantný prvok v obývačke. V kombinácii s jednoduchým jedálenským stolom sa vám podarí vytvoriť zaujímavý kontrast.   

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …

Zdielaj