Sú barové stoličky dobrou voľbou? Barové stoličky v byte

emko ~ 8. október 2022 - 11:01

Vysoké stoličky sú charakteristickým prvkom nábytku v baroch a pohostinstvách. Moderné barové stoličky však nie sú nábytkom určeným len do tohto typu priestoru. Čoraz častejšie sa nachádzajú aj v bežných bytoch. Je na to veľa dôvodov, ale stojí tento kus nábytku naozaj za pozornosť? Alebo je to len prechodný výstrelok?

Oplatí sa staviť na barové stoličky? Výhody vysokých stoličiek.

Barová stolička budí dojem príjemnej, uvoľnenej, barovej atmosféry. Je to kus nábytku, ktorý je vhodný na rozhovory a spoločenské posedenia. Bol navrhnutý tak, aby nezaberal veľa miesta a zároveň sa na ňom pohodlne sedelo. Barové stoličky sú vysoké stoličky, zvyčajne bez operadla alebo s nízkym operadlom. V dôsledku toho musia byť umiestnené pri primerane vysokej doske barového pultu.
 
Dizajn barových stoličiek si vyžaduje určite rozhodnutia o ich správnom umiestnení v interiéri. Umiestnenie barovej stoličky nie je vhodné ku každému stolu alebo kuchynskému pultu. Samozrejmosťou sú modely, ktoré umožňujú nastavenie výšky. Barové stoličky (si môžete objednať aj na mieru. Tento kus nábytku však nie je len obyčajnou stoličkou. Ak sa niekto rozhodne pre barové stoličky, ide to ruka v ruke s doskou stola alebo pultu vo vyššej výške, ako je tá štandardná.
V byte môže barová stolička zastávať ako funkčnosť, tak aj dekoratívnosť. Ide o kus nábytku, ktorý vyniká a púta pozornosť vďaka svojmu vysokému tvaru. Vďaka jednoduchosti sú barové stoličky vhodné do rôznych štýlov, v ktorom je interiér zariadený. Zároveň sú nenáročné na údržbu a ich využitie sa nájde pri každodenných činnostiach, okrem toho majú barové stoličky mnoho iných výhod. Majú pevnú základňu a niekedy sú vybavené protišmykovou podložkou, ktorá umožňuje ich použitie na rôznych povrchoch tak, aby zabránili poškodeniu podlahy.
 
S čím sa klasické barové stoličky najviac spájajú, sú otočné stoličky bez operadla, na jednej nohe, často s opierkou na nohy, ktorá zlepšuje komfort sedenia. Ako však ukazuje ponuka obchodov, ako Stolicky24.sk, ktoré je možné vidieť na stránke www.stolicky24.sk, výber modelov je široký a pestrý. Existujú varianty s čalúnením alebo bez, s opierkou alebo bez nej, v rôznych štýloch. Môžete si kúpiť drevené, kovové, plastové barové stoličky, alebo kombináciu týchto materiálov.

Barové stoličky do kuchyne - elegancia a funkčnosť

Moderné barové stoličky sú skvelou voľbou do veľkých a otvorených kuchýň. Tam, kde je kuchynský ostrovček alebo je tam jednoducho veľa miesta, môžu byť barové stoličky elegantným, dekoratívnym prvkom inetréru. Barová stolička sa hodí najmä do otvorených kuchýň, kde spolu s ostrovčekom môžu vytvoriť zónu medzi kuchyňou a obývacou časťou.
 
To však neznamená, že barová stolička nebude fungovať v malých kuchyniach a kuchynských kútoch. Aj tu sa jej vďaka veľkosti tohto kusu nábytku nájde miesto. Keďže vysoká barová stolička zaberá málo miesta, môže byť lepšou voľbou ako klasická stolička. V tomto prípade bude najlepším riešením barová stolička bez operadla. Barová stolička dobre funguje v kuchyniach, ktoré sú nielen miestom na prípravu jedál, ale slúžia aj ako miesto stretávania sa s priateľmi a rodinou.
 
Pri umiestnení barovej stoličky do kuchyne treba brať do úvahy už spomínanú otázku výšky pracovnej dosky. Predpokladá sa, že medzi sedadlom a doskou stola by malo byť približne 25-30 cm voľného priestoru. Sedák na barových stoličkách býva umiestnený vo výške 60 až 90 cm. To znamená, že kuchynská doska, pri ktorej barová stolička stojí, by mala byť vo výške 90 až 120 cm. Pri štandardnom stole je doska stola umiestnená vo výške cca 75 cm.
 
 
Barové stoličky do jedálne - od klasických až po moderné

V prípade kuchyne je praktické hľadisko dôležitejšie ako vzhľad. Napríklad - v kuchyni sa ľahšie zašpiní nábytok, preto je čalúnenie barovej stoličky odolné voči nečistotám viac praktické. Jedáleň a obývačka sú reprezentatívnejšie miesta, väčšinou väčšie ako kuchyňa. Stôl veľmi často zohráva úlohu, čo sa týka dekorácie. Preto, aj keď nemožno zabudnúť na funkčné aspekty, estetika nábytku v týchto miestnostiach zohráva dôležitú úlohu. To všetko znamená, že pri výbere barových stoličiek do jedálne máme viac možností, pokiaľ ide o ich formu a dizajn.
 
V prípade tejto miestnosti si častejšie môžete dovoliť modely s operadlom. Barové stoličky do jedálne môžu mať vznešenejšiu estetiku. Môže byť použitá širšia škála materiálov. Aj tu sa dá najlepšie využiť bohatosť ponuky barových stoličiek a ich štýlový potenciál.
 
Je ľahké nájsť modely, ktoré budú vďaka jednoduchosti ideálne do minimalistických interiérov. Kovové stoličky budú dobre fungovať v surových podkrovných a priemyselných štýloch. Bez problémov si vyberieme drevené barové stoličky, ktoré odrážajú ducha škandinávskeho interiéru. Stačí siahnuť po modeloch s čalúnením v pestrých farbách. Elegantná barová stolička z ekokože dobre poslúži v modernom interiéri. Čalúnené modely budú dobrou voľbou v miestnostiach dokončených v klasickom štýle a dokonca aj v retro prostredí. Vďaka širokej škále barových stoličiek ponúkaných na trhu je ľahké vybrať barovú stoličku do akéhokoľvek interiéru.
Nech už máte vkus akýkoľvek, tie najrôznejšie štýly barových stoličiek nájdete na internetovom obchode stolicky24.sk.

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …

Zdielaj