Babičkine krúpky

emko ~ 17. apríl 2020 - 12:47

Alebo domáca tarhoňa :)

Tento recept je návratom k tradícii prípravy domácej cestoviny, z ktorej sa po celé generácie u nás v rodine pripravuje kompletné jedlo. V ten deň, keď sa krúpky pripravujú, varí sa aj slepačia polievka. A mäso z polievky sa po uvarení pridá do udusených krúpkov. Babička to volala jednoducho "krúpky ze slépkú" :)

Ku krúpkovému obedu nám ďeťom podávala babička marhuľový kompót, ktorý býval vždy v špajzi na polici. A dospelí si pochutnávali na čalamáde, či kyslých uhorkách. Ale chutné sú krúpky či tarhoňa so zeleninovým šalátom.

Takže podávame ako kompletné jedlo: slepačiu polievku, krúpky s mäsom a napríklad marhuľový kompót ako prílohu.

Suroviny

Suroviny v tomto recepte sú približné, pretože záleží aká je veľká sliepka v polievke, aké veľké vajíčka použijeme a akú slanú polievku máme na podlievanie. Pri varení je treba ochutnávať a tak predísť možnému presoleniu.

Prípravu tohto jedla začneme slepačou polievkou, lebo než budeme robiť tarhoňu, polievka by mala byť skoro uvarená. Takže hneď ráno ju postavíme variť ako klasicky vývar.

Z hrubej múky a vajec spracujeme na doske ručne tvrdé cesto. Preto ak sú vajcia veľké a cesto je málo tvrdé, prisýpame a spracúvame viac múky. Cesto musí byť čo najtvrdšie, aby sa dalo strúhať.

Cesto si rozdelíme na 4 časti, aby sa nám lepšie držalo v ruke a na strúhadle na najväčších slzičkách strúhame z cesta tarhoňu rovno na suchý plech. Strúhame vyššie nad plechom, aby krúpky voľne padali rovnomerne po celom plechu. Cesto je lepšie nastrúhať na dva plechy, aby sme nemali veľkú vrstvu.

Krúpky nastrúhané na plechu dáme do rúry pomaly piecť, sušiť. Každý plech asi 20 minút pri 130 stupňoch. Rúru celkom nezatvárame, aby sa cesto sušilo a neparilo. Po vytiahnutí z rúry krúpky po pár minútach rukami rozmrvíme, pretože v rúre sa nám z nich spravila polochrumkavá hrbatá placka. Krúpky máme takto pripravené na dusenie.

Na sporáku nám v jednom hrnci prebubláva slepačia voňavá polievka a v druhom hrnci si na masti, alebo na oleji do sklovita osmažíme jemne nasekanú cibuľu. Mastiť veľa nemusíme, lebo polievka býva dosť mastná. Na cibuľke krátko orestujeme pripravené krúpky, podľa potreby osolíme a posypeme mletým čiernym korením a následne podlejeme z druhého hrnca slepačou polievkou. Premiešame a polievky pridáme toľko, aby sme mali nad krúpkami asi pol cm polievky. Zakryjeme hrniec pokrievkou a na slabšom plameni krúpky dusíme asi 15 minút.

Počas dusenia krúpky (tarhoňu) sem-tam premiešame a podľa potreby prilejeme polievku. Chceme aby krásne nabobtnali, napili sa polievky a udusili, nie rozvarili. Po 15 minútach krúpky vypneme a necháme ešte 10 minút zakryté dopariť.

Z polievky vyberieme uvarenú sliepku a necháme ju trochu vychladnúť. Oberieme z nej mäso, ktoré buďto natrháme, alebo nakrájame do hrnca s krúpkami.

Komentáre

orinka ~ 15. apríl 2016 - 13:19

Doporučuji každému, komu tato kombinace - drůbeží vařené maso s těstovinou - chutná. Já to vyzkoušela, povedlo se mi hned napoprvé. Velmi si cením podrobného návodu, jak vyrobit tarhoňu. Už nebudu nikdy používat kupovanou, protože to je nebe a dudy. Děkuji za výborný recept a pěkné čtení o babičce.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj