Gougères

emko ~ 30. december 2016 - 2:52

Vynikajúca chuťovka, ktorú majú asi radi malí aj veľkí. Kto by aj nemal rád kombináciu masla, vajíčok a dobrého syra. Všetko sústredené v malej chrumkavej a lahodnej guľôčke.
Recept nie je až tak náročný na prípravu a gougères sú pomerne rýchlo hotové. Môžete podľa chuti pridať rôzne bylinky, korenia, syry, alebo chrumkavú slaninku.
Je to tiež ideálny a aj praktický recept na párty. Gougères je možné zamraziť až na 2 mesiace, alebo pripraviť deň vopred a potom iba zohriať.

Suroviny
1/2
hrnčeka
1/2
hrnčeka
100
g
1/2
KL
1/4
KL
1
hrnček
4
ks
100
g
4
vetvičky
štipka
 

Rúru si predohrejeme na 220 stupňov. Pripravíme všetky suroviny, nastrúhame syr a 2 plechy vyložíme papierom na pečenie. V hrnci s tlstým dnom zohrejeme na miernom plameni vodu, mlieko, maslo, soľ, korenie a cukor, aby sa maslo roztopilo.

Prisypeme múku a okamžite začneme poctivo miešať, až sa cesto odlepuje od stien hrnca. Pokračujeme ešte chvíľu v dôkladnom miešaní, kým sa cesto vôbec nebude lepiť na steny a na dne hrnca sa začne tvoriť tenký "film". Tento krok netreba podceňovať, pretože ak sa maslo dostatočne nezapracuje do cesta, tak gougères pri pečení "nenabehnú"!

Preložíme cesto do misky a necháme pár minút vychladnúť. Potom postupne po jednom zašľaháme do cesta vajcia. Vždy až keď je jedno vajce dôkladne zašľahané, tak pridáme ďalšie.

Nakoniec pridáme nastrúhaný syr, lístočky tymiánu a nastrúhaný muškátový oriešok.

Z pripraveného cesta vyformujeme malé guľôčky a tie položíme na dva plechy vyložené papierom na pečenie. Cesto je pomerne lepivé, guľôčky sa dobre formujú vykrajovátkom na zmrzlinu, alebo pomocou dvoch malých lyžičiek.

Pečieme asi 15 minút pri 220 stupňoch, ďalších 10-15 minút pri 190 stupňoch, až sú gougères krásne zlatisté. Nakoniec rúru vypneme a necháme gougères ešte asi 15 minút v rúre, aby sa aj vnútro dokonale presušilo. Čas pečenia sa môže líšiť, podľa toho, aké veľké guľôčky máme, takže rúru priebežne sledovať.

Komentáre

EsterH ~ 19. október 2017 - 12:25

Ahoj Emko, pri surovinach uvedenych v hrncekovej miere - hrncek ma aky objem? 200 ml?
Dakujem

0

didialex ~ 18. január 2017 - 8:39

Ahoj Emko,páčia sa mi tvoj recept a chcela by som si ho aj urobiť. Keďže je to vlastne odpaľované cesto a to sa pri pečení nafúkne a vnútro je potom "deravé", nežiada sa ich niečim naplniť?

0

emko ~ 18. január 2017 - 10:25

In reply to by didialex

Určite môžeš naplniť. Viem si celkom predstaviť nejaký fajn smetanový, syrový krém... Ale v tomto prípade som nerobila, nechcelo sa mi s tým viac piplať. Každopádne, ak naplníš, tak to určite bude mega lahôdka :)

0

nyja ~ 5. november 2015 - 12:37

Ahoj Emko, tvoje gougéres vyzerajú senzačne. Receptík si popísala podrobne, ale predsa len by som mala otázku. Piecť obidva plechy v rúre naraz? Netreba pridať aj ventilátor? ALebo po jednom ich piecť? Tam by bolo trocha nešikovné po prvom offnúť trúbu a pre druhý ju zasa rozkúriť... Ako si to ty robila, pls.? Ďakujem

0

emko ~ 5. november 2015 - 13:00

In reply to by nyja

Ahoj a Ďakujem za koment...
Máš pravdu, to pečenie v rúre je trochu ošemetná záležitosť,
už som ich niekoľkokrát piekla, tak som sa poučila na chybách.
Ak pečieš dva plechy naraz, určite pridaj aj ventilátor. Ja pečiem tiež dva naraz, ale s tým, že po prvých 10 minútach, kedy rúru určite neotváram /aby sa neznížila teplota a koláčiky pekne vyskočili/, tak rúru otvorím, skontrolujem stav koláčikov a plechy obrátim horný za spodný a oba plechy pretočiť zozadu dopredu. Som si všimla, že v nižšej polohe som ich tiež mala príliš spečené odspodu. Takže moja rada znie..peč oba plechy naraz s ventilátorom, 10 minút nechaj zatvorené a potom zmeň polohu plechov. Každá rúra pečie inak, musíš nájsť štýl priamo pre tvoju. Držím moc palce!

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!

Zdielaj