Nepečené oblátkové koláčiky s karamelovo - orieškovou plnkou. Kto by ich nemal rád? Takého veru nepoznám :-)
Podobne robievam pišingre, tie ale robím s čokoládovou plnkou.
Recept je rýchly, treba aj rýchlo pracovať, lebo karamel tuhne. Preto sa to jednému robí zle. No ale zvládla som to. Len si neviem predstaviť, keby som mala fotiť ešte aj postup, ako by to dopadlo... Buď by boli fotky, ale neboli by dokončené grilážky... alebo ani jedno, ani druhé.
Rozpis surovín je na jeden balíček klasických tortových oblátok.
Orechy môžete použiť aké chcete, vlašské, alebo lieskové... a ja polovicu na jemno pomelien a druhú polovicu len nasekám. Salko môžete použiť obyčajné, alebo karamelové ako ja, grilážky akurát budú karamelovejšie a trošku tmavšie.

Grilážky

Na prípravu karamelu používam hrniec s dvojitým dnom. Nasypem cukor a hrniec na najnižšej teplote pomaly ohrievam. Nemiešam ho dopredu, až keď vidím, že už je cukor rozpustený a hnedý, vtedy začnem miešať. Pridám maslo, ktoré má izbovú teplotu a spolu miešam, kým sa maslo rozpustí. Stále mám oheň veľmi na slabo. Prilejem salko a ďalej miešam. Povarím, dokým sa hmota nespojí a nebublá, potom hrniec odstavím a vmiešam oriešky. Týmto orieškovým karamelom ponatieram oblátky a zaťažím aspoň tromi hrubými kuchárskymi knihami :-) vtedy vraj lepšie stuhnú...
Po stuhnutí nakrájam tyčinky za pomoci dlhého noža, ktorý má jemné ostré zúbky. Konce môžete namočiť do čokolády... ale netreba, veď čokoládových máme dosť iných...

Suroviny

 

300

g cukor kryštál

1

ks salko

250

g maslo

250

g orechy

Zdieľať



Komentáre

Zobraziť profil stonefox
~ 15.10.2014 - 17:34

tieto grilazky milujem od malicka, ale musim povedat, ze dnes som ich urobila absolutne dokonale. presne podla Vasho receptu, len namiesto orieskov mlete mandle...odporucam vyskusat, su dokonale :)

Zobraziť profil Zuzliak
~ 26.12.2013 - 17:06

Ja uz s oplatkami nerobim. Roger Van Damme mi poradil vynechat ju a tunajsi skandal s jedom na krysy v olatkach z Polska mi len pomohol. Pouzila som velmi jemny jedly papier a su neskutocne!!! Odporucam ;)

Zobraziť profil hviezdickaz
~ 19.12.2013 - 20:50

Tak takýmto grilážkam by sa potešil môj manžel ... Žeby som prehodnotila svoj názor na "pečenie" ? :) Vďaka za recept :)

Zobraziť profil Tana
~ 20.12.2013 - 14:34

Žani toto je dobré pečenie, ani trúbu nemusíš zapínať :-)