K tradičným pokrmom českej a slovenskej kuchyne neodmysliteľne patrí aj hrachová kaša. Obyčajne sa podáva s vareným údeným mäsom, alebo opečeným iným druhom údeniny, ako sú klobásy, špekáčky alebo párky. Na vrch hrachovej kaše sa dá osmažená cibuľka a zajedá sa krajcom čerstvého chleba.

Hrachová kaša

Suchý polený lúpaný hrach poriadne prepláchneme párkrát vodou a necháme ho pár hodín namočiť vo vode. Najlepšie cez noc, je potom rýchlejšie uvarený. V tej istej vode ho privedieme pomaly k varu a uvaríme do mäkka spolu s bobkovým listom. Vody dajte toľko, aby sa v nej hrach dobre uvaril a nemuseli ste dolievať.

Uvarený hrach rozmixujeme ponorným mixérom. Netreba zabudnúť predtým vybrať bobkový list. Vo väčšom hrnci na masti usmažíme múku a pripravíme zásmažku, do ktorej po odstavení z plameňa pridáme so soľou rozotretý cenak. Zalejeme vodou a poriadne prevaríme. Potom do hrnca pridáme rozmixovaný hrach. Podľa potreby dosolíme, ochutíme korením a majoránkou. Spolu ešte krátko prevaríme. Hotovú hrachovú kašu po odstavení zjemníme maslom.

Zdieľať



Komentáre

Zobraziť profil Babetta
~ 17.09.2013 - 17:37

Výborná kaše...

Zobraziť profil womAnka
~ 26.11.2013 - 16:23

dnes na večeru....s domácou klobáskou :)

Zobraziť profil orinka
~ 13.02.2014 - 14:56

Hrachovou kaši milujeme! Jen po namočení vodu slévám, protože v nové není tolik dýmotvorných:) látek. Já vařím bez bobkového listu, ke konci dávám utřený česnek a sůl. Přiznám se, že nedávám ani zásmažku, když se to pomixuje, není třeba. Omastí se to cibulkou na sádle. Ani uzeninu nemusíme mít, stačí volské oko. Je to výborné zimní jídlo.