K tradičným pokrmom českej a slovenskej kuchyne neodmysliteľne patrí aj hrachová kaša. Obyčajne sa podáva s vareným údeným mäsom, alebo opečeným iným druhom údeniny, ako sú klobásy, špekáčky alebo párky. Na vrch hrachovej kaše sa dá osmažená cibuľka a zajedá sa krajcom čerstvého chleba.

Hrachová kaša

Suchý polený lúpaný hrach poriadne prepláchneme párkrát vodou a necháme ho pár hodín namočiť vo vode. Najlepšie cez noc, je potom rýchlejšie uvarený. V tej istej vode ho privedieme pomaly k varu a uvaríme do mäkka spolu s bobkovým listom. Vody dajte toľko, aby sa v nej hrach dobre uvaril a nemuseli ste dolievať.

Uvarený hrach rozmixujeme ponorným mixérom. Netreba zabudnúť predtým vybrať bobkový list. Vo väčšom hrnci na masti usmažíme múku a pripravíme zásmažku, do ktorej po odstavení z plameňa pridáme so soľou rozotretý cenak. Zalejeme vodou a poriadne prevaríme. Potom do hrnca pridáme rozmixovaný hrach. Podľa potreby dosolíme, ochutíme korením a majoránkou. Spolu ešte krátko prevaríme. Hotovú hrachovú kašu po odstavení zjemníme maslom.

Zdieľať



Komentáre

Zobraziť profil orinka
~ 13.02.2014 - 14:56

Hrachovou kaši milujeme! Jen po namočení vodu slévám, protože v nové není tolik dýmotvorných:) látek. Já vařím bez bobkového listu, ke konci dávám utřený česnek a sůl. Přiznám se, že nedávám ani zásmažku, když se to pomixuje, není třeba. Omastí se to cibulkou na sádle. Ani uzeninu nemusíme mít, stačí volské oko. Je to výborné zimní jídlo.

Zobraziť profil womAnka
~ 26.11.2013 - 16:23

dnes na večeru....s domácou klobáskou :)

Zobraziť profil Babetta
~ 17.09.2013 - 17:37

Výborná kaše...