Kokosové mlieko

emko ~ 12. december 2013 - 12:22

Kokosové mlieko máme veľmi radi. Len mám pocit, že čo plechovka, to iné zloženie. Samozrejme je dnes možné naraziť aj na kvalitné výrobky, ktoré obsahujú naozaj iba kokos a vodu, avšak cena nie je malá.
Pozor, kokosové mlieko je niečo iné ako kokosová voda. Mlieko sa získava lisovaním dužiny, kokosová voda je číra tekutina nachádzajúca sa v dutine kokosového orecha.

Suroviny
5
PL kopcom
250
ml

Je viacero spôsobov ako sa ku kokosovému mlieku prepracovať v domácich podmienkach. Jedna možnosť je zmiešať nastrúhanú kokosovú dužinu s mliekom a tento mix následne prepasírovať, napr. pomocou sitka, či kúsku gázy.

Ďalšou variantou je náhrada mlieka horúcou vodou.

Víťazom pomyselnej súťaže o najlepší pomer cena/náročnosť prípravy je ale nasledujúca finta:
Do hlbšieho pohára nasypeme 5 polievkových lyžíc strúhanej kokosovej múčky, ktorú zalejeme 250ml horúcej vody. Necháme chvíľu nabobtnať, rozmixujeme napr. tyčovým mixérom a prepasírujeme. Proces pasírovania sa dá výrazne zjednodušiť použitím vynálezu s názvom aeropress. Pomocou aeropressu sa minimalizuje doba pasírovania kokosového mlieka (vrátanie následného čistenia pomôcok) na úplné minimum.

Samozrejme si každý množstvá prispôsobí svojim požiadavkám na výslednú konzistenciu kokosového mlieka. Viac kokosovej múčky = hustejšie mlieko.

Je zopár možností ako zúžitkovať zbytky prepasírovanej kokosovej sušiny. Napríklad na výrobu kokosovej múky alebo sušienok.

Komentáre

pucik ~ 31. máj 2018 - 8:50

Mna by zaujimalo ako sa z toho robi ta kokosova muka? Len sa to nejak vysusi?

0

emko ~ 4. jún 2018 - 9:00

In reply to by pucik

Môžeš rozmixovať celý očistený kokosový orech, potom scediť mlieko a zbytok suš pri nízkych teplotách v rúre na plechu s papierom na pečenie :)

0

frenchie ~ 3. august 2017 - 13:28

skvelé mlieko, mňam. Len v chladničke sa oddelí tuk od vody. Dá sa to potom nejak ohriať aby sa tuk s vodou spojil a stále bolo mliečko dobré a použiteľné? Ďakujem :)

0

Marienka Špaldienka ~ 15. december 2013 - 10:37

Paráda! Včera večer som skúšala spraviť... a ochutila som ho ešte troškou vanilkového cukru ;-). Mňamka to je! Je krásne bielučké a jemnučké!!! Vďaka za tip. Keď nebude doma "Zajíc", spravím si mliečko bez éčok...:-)

0

kamilka ~ 12. december 2013 - 3:04

Tento recept stoji za vyskusanie. Len dve suroviny a ziadne umele pridavky. Vyborne!

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj