Makové mlieko

emko ~ 9. február 2016 - 2:26

Možno viete možno nie, ale mak obsahuje oveľa viac vápnika ako mlieko. Okrem toho je mak výdatným zdrojom aj ďalších minerálov, B-komplex vitamínov a olejov. V rámci skúšania mliečnych alternatív sme tentokrát po kokosovom mlieku doma vyskúšali mlieko makové.

Suroviny
100
g
800
ml

100g celého maku prepláchneme a zalejeme 800-1000ml vody. Menšie množstvo vody zabezpečí výslednú hustejšiu (krémovitejšiu) mliečnu konzistenciu. Takto zaliaty mak necháme cez noc namočený bobtnať pri izbovej teplote. Je možné ho občas premiešať a uvidíme, že zrnká maku majú po čase tendenciu usádzať sa na dne nádoby.

V dôsledku uvoľňovania tuku z maku bude po pár hodinách tekutina žltohnedá. Zmes budúceho makového mlieka prelejeme do mixéra a mixujeme na najvyšších otáčkach. Mixovaním sa do vody uvolňujú dôležité látky, tekutina začne peniť a nadobudne bielu mliečnu farbu.

Nakoniec premixované makové mlieko potebujeme precediť. Použijeme husté sitko, či sterilnú gázu, ľanové plátno alebo akúkoľvek pasírovaciu pomôcku, ktorou si proces vieme uľahčiť.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj