Oblíž prst... klasika je klasika. Upečte, ochutnajte a oblížete si všetky prsty :-)

Prípadne vyskúšajte variantu karamelový oblíž prst.

Oblíž prst

Pripravíme korpus: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame po lyžici horúcu vodu a šľaháme do peny. Bielky vyšľaháme v druhej miske zvlášť. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešame a pridávame k žĺtkam na striedačku s tuhým snehom. Všetko jemne premiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný stredne veľký plech. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a upečieme.

Krém na oblíž prst: Do hrčeka nalejeme mlieko, pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor a hladkú múku. Metličkou prešľaháme a pomaly ohrievame. Privedieme k varu a uvaríme hustejšiu kašu. Za občasného premiešavania krém schladíme.

Maslo vyšľaháme a po lyžiciach do neho prišľahávame uvarený studený krém. Vyšľaháme do peny, rozotrieme na vychladnutý korpus a dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky.

Medzitým ušľaháme nad parou z bielkov a cukru tuhý sneh. Ten následne rozotrieme na žĺtkový krém.

Na sneh nastrúhame na jemno čokoládu. Strúhajte ju rovno nad koláčom, aby sa vám netopila na tanieri.

Oblíž prst nechajte stuhnúť, lepšie sa krája... teda keď to vydržíte. Inak ho môžete krájať ihneď a oblizovať prsty koľko sa vám žiada... dobrú chuť!

Suroviny

 

Korpus:

5

ks vajce

200

g cukor kryštál

5

PL voda

1

PL prášok kakaový

170

g múka polohrubá

1/2

ks kypriaci prášok

Krém:

500

ml mlieko

5

ks žĺtok vaječný

170

g cukor kryštál

1

ks cukor vanilkový

250

g maslo

4

PL kopcom múka hladká

Sneh:

5

ks bielok vaječný

200

g cukor kryštál

Ostatné:

50

g čokoláda horká

Zdieľať



Komentáre

Zobraziť profil klaura
~ 31.07.2013 - 21:58

toto je spolu s medovým krémešom môj najsám obľúbenejší zákusok ... :)

Zobraziť profil Mirka.B.
~ 02.08.2013 - 01:17

mňam dobre to vyzerá :) teraz by som to zjiedla :) možno dneska spravím ten zákusok :)

Zobraziť profil senky
~ 24.08.2013 - 19:45

Nedávno jsem tady jenom tak brouzdala a narazila na tento moučníček. Naposledy jsem ho pekla cca před 20ti lety :-) a znovu až dnes. Není tak dokonalý jako ten Tvůj, Táni, ale doma evidentně chutná :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 24.08.2013 - 19:51

Náhodou parádny! Veru by som si teraz dala, narobila si mi chute :-)

Zobraziť profil Janaen
~ 09.11.2013 - 23:03

Dnes jsem Obližprsty upekla a s velkým úspěchem v celé rodině moc chutnal! Akorát příště snížím dávky cukru, na můj vkus je to příliš přeslazené. Ale hodnotila bych na 1*** :-)
Krásný den, Janaen

Zobraziť profil Táňa
~ 10.11.2013 - 08:13

Dávku cukru si môžeš samozrejme upraviť, je to na každom zvlášť, ale som rada, že si recept vyskúšala :-)

Zobraziť profil Janaen
~ 10.11.2013 - 10:19

Vyzkoušela a budu péci opět. Opravdu se u nás v rodině tento receptík uchytil!

Zobraziť profil vierulinka
~ 29.01.2014 - 18:52

Chcela by som sa opytat ako dlho priblizne trva to varenie bielkov nad parou? Ako pridem na to, ze je to uz dostatocne vyslahane?

Zobraziť profil Táňa
~ 29.01.2014 - 19:15

Misku si polož do hrnca s vodou a pomalým varom ju naparuj. V miske maj bielky a tie šľahaj a postupne tam prisýpaj cukor. Sneh sa ti bude nahrievať a tuhnúť. Niekedy to trvá desať minút, niekedy menej. Záleží akú budeš mať misku a ako ti bude voda vrieť. To uvidíš sama, ako ti sneh tuhne. Vyskúšaš to ľahko, na chvíľku vypni mixér, strč tam prst a sneh bude teplý a na prste ti urobí takú špičku. Vtedy je hotový. Neboj sa toho, nemáš čo pokaziť :-)

Zobraziť profil vierulinka
~ 29.01.2014 - 19:17

Ďakujem veľmi pekne za radu :) Zajtra to vyskúšam :)

Zobraziť profil Žirafka
~ 03.06.2014 - 10:32

Táničko, budu slavit narozeniny a už dlouho tady na tu Vaši dobrotu chodím nakukovat :-) Takže asi ji vyzkouším :-) Vypadá to hodně dobře. :-)