Orechová torta s datľovo-figovou marmeládou a jogurtovou polevou

emko ~ 19. október 2013 - 6:17

Orechové torty majú pre mňa vždy taký slávnostnejší nádych. Pripomínajú mi Vianoce a svadby.
Dnes sme s mamou napiekli tortu, ktorá je vskutku luxusná. Voňavý orechový základ sme doplnili fantastickou datľovo-figovou marmeládou, celé poliali jogurtovou polevou a výsledok... ach mňam, tomuto vravím rozmazliť sa :)

Suroviny
Korpus:
 
 
4
ks
50
ml
Plnka:
 
 
Poleva:
 
 
Ostatné:
 
 
 
 

Na korpus si pripravíme tri misky. V jednej väčšej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Do vyšľahanej peny prišľaháme pomaly pol deci horúcej tureckej kávy. V druhej miske do tuha ušľaháme bielky s mletým cukrom. A v tretej miske rozmiešame múku s pomletými orechami a kypriacim práškom. Nakoniec hmoty spojíme tak, že do žĺtkovej zmesi v prvej miske pomaly striedavo stierkou primiešame krúživými pohybmi bielky a múku.

Cesto preložíme do vymaslovamej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm. Formu vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi trištvrte hodiny. Po upečený necháme korpus vychladnúť.

Kým sa korpus upečie, dáme do hrnca orechy s cukrom, zalejeme smotanou a krátko povaríme. Necháme vychladnúť. Pripravíme si marmeládu. Skvelú marmeládu z datlí a fíg sme kúpili na edelikatesy.cz

Korpus rozdelíme na tri časti. Spodnú časť potrieme polovicou marmelády a natrieme polovicou orechovej plnky. Prikryjeme stredným plátom a toto zopakujeme. Tortu dlaňami pritlačíme.

Na jogurtovú polevu rozpustíme v miske nad parou čokoládu a do horúcej vmiešame metličkou hustý biely jogurt. Polevu vylejeme ledabolo na tortu, necháme troška stiecť aj na boky torty.

Hotovú poliatu tortu necháme stuhnúť, nakrájame na porcie a podávame.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj