Parené buchty sú jedno z najlepších múčnych jedál, ktoré môžem v akoukoľvek plnkou a s akoukoľvek posýpkou.

Najradšej však mám, keď sú naplnené čerstvými voňavými marhuľami, poliate masielkom a posypané len cukrom.

Parené buchty

Múku preosejeme do misy. Z deci mlieka, 1 lyžice múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Do múky pridáme soľ, premiešame, pridáme vajcia, zvyšné mlieko a nakoniec nakysnutý kvások.

Všetko spolu zmiešame tak, aby v mise nezostala suchá múka.

Necháme 15 minút stáť, potom varechou vypracujeme a necháme kysnúť ešte pol hodiny.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme asi na pol centimetra a nakrájame na štvorce.

Na každý štvorček cesta dáme polovicu marhule.

Vytvarujeme buchty, ktoré necháme ešte asi desať minút podkysnúť.

Na sporák si položíme hrniec s vodou, vložíme do neho kovový paráčik, alebo naň dáme plátienko, ktoré priviažeme o okraj hrnca. Vtedy dáme do polovice hrnca vodu a plátienko by sa nemalo dotknúť vody. V prípade paráčika by hladina vody by mala byť asi 1 cm pod paráčikom. Keď voda začne vrieť, znížime teplotu na tretinu. Paráčik natrieme olejom , vložíme naň buchty, tie tiež natrieme, aby sa nezlepili. Hrniec zakryjeme a buchty necháme pariť 7-8 minút. Špáradlom vyskúšame, či nie sú surové. Vyberieme, popicháme vidličkou, aby sa nezrazili.

Buchty preložíme na pomastený pekáč jednu po druhej a ešte ich troška pomastíme. Podávame teplé, posypané cukrom a poliate maslom.

Hotové naplnené buchty môžeme pripraviť aj ako tzv. Maryša buchty. Kastról (alebo hlbší plech s pokrievkou) nahrubo vymastíme maslom (bravčovou masťou). Postupne do neho vkladáme surové naplnené buchty. Každú trochu pomastíme, aby sa nezlepili. Keď máme poukladané všetky buchty, navrch nalejeme 2-3 naberačky vlažnej vody, zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po 20-25 minútach by mali byť hotové (skúsime špáradlom). Takto pripravené buchty majú chrumkavý spodok a tie krajné aj bok.

Suroviny

 

500

g múka polohrubá

30

g droždie čerstvé

60

g cukor

10

g soľ

2

ks vajce

300

ml mlieko

Zdieľať



Komentáre

Zobraziť profil renullka
~ 01.09.2013 - 08:54

Vyskúšané....doporučujem.....ja potrebujem mať psypané kakaom....

Zobraziť profil Táňa
~ 01.09.2013 - 09:03

Krásne ich máš..ďakujem za fotku. Ja mám rada s kakaom posypané cestoviny, napríklad keď varím kolienka ako prílohu, vždy si na tanierik odložím a posypem kakaom s cukrom :-) To mám spomienku na detstvo.

Zobraziť profil renullka
~ 01.09.2013 - 09:38

U mňa je detstvo spojené so slížamy s kakaom. Presne také aké maš pri fazulnici. Tak ju robila aj moja babka. Keď sme prišli na prázdniny babka sa pýtala čo uvarí...a ja som denno-denne omielala tu istú pesničku....kakaové slíže....dodnes mám po nej krabičku od kakaa :-) z Tuzexu..kde píšu: Holandské kakao prvotridni jakosti...:-) prikladám foto...pre pobavenie...:-)

Zobraziť profil Táňa
~ 01.09.2013 - 09:52

Jejdá, aj my sme mali takú krabičku. Ja tiež mám rada hlavne slíže s kakaom, ale keď nie sú, sú dobré aj kolienka, alebo dokonca aj špagety :-) To na mňa kukajú všetci jak puci, čo to mám za chute :-)

Zobraziť profil alex2201
~ 14.02.2014 - 14:58

vynikajúce, perfektné, konečne sa mi podarili perfektné parané buchty, do cesta som ešte pridala vanilkový cukor s pravou vanilkou,nabudúce pridám viac múky, lebo sa mi podarilo riedke cesto, ale geniálne mňaaaamkaaaa. Vďaka Táni, opeť ste nesklamali :*

Zobraziť profil coolpix
~ 03.04.2014 - 16:09

Moja polovicka si dnes zmyselal, ze chce parene buchty. Moje druhe v zivote .... su skvele. Robila som rovno z dvojnasobnej davky.

Zobraziť profil Táňa
~ 03.04.2014 - 17:43

Ďakujem za fotku, si šikulka, gratulujem...