Pišinger

emko ~ 14. október 2014 - 8:14

Spoločnosť Pischinger má 160 ročnú tradíciu. V roku 1849 založil Oscar Pischinger firmu a v roku 1881 vznikol slávny a stále populárny oblátkový "Wiener torte Pischinger". Spoločnosť Pischinger bola známa po celej rakúsko-uhorskej monarchii.

Originál recept nepoznám, ale tento pišinger sa nemu dúfam približuje.

Pišinger doporučujem tým, ktorí skutočne milujú čokoládu.

Suroviny
10
ks
400
g
250
g
250
g
Poleva:
 
 

Jednu časť čokolády môžeme použiť s celými mandľami a druhú s celými lieskovými orieškami. Ostrým nožíkom ich obe nakrájame na tenké rezančeky.

Nad parou vo vodnom kúpeli ich necháme rozpustiť a potom vychladnúť, ale nie stuhnúť. Elektrickým šľahačom vyšľaháme maslo s polovicou cukru do peny. Žĺtky vyšľaháme s druhou polovicou cukru. Žĺtky s cukrom vmiešajte do masla až po vychladnutí, ináč by sa krém zrazil. Do tejto hmoty pridáme rozpustenú čokoládu a vyšľaháme do peny.

Krémom potrieme postupne všetky oblátky (stačí iba vrchnú časť) a takto natreté ich ukladáme na seba. Vrch a boky tiež veľmi jemne potrieme zbytkom krému. Dáme do chladničky do druhého dňa odležať.

Vychladnutú tortičku polejeme polevou a necháme stuhnúť.

Krájame horúcim ostrým tenkým nožíkom.

Komentáre

orinka ~ 16. október 2014 - 6:24

I moje babička tenhle dortík dělávala! Recept nezanechala, určitě nehýřila čokoládou, ale pamatuju si, že každý plátek potírala domácí pikantní marmeládou a teprve na to dávala krém - myslím, že byl nějaký ořechový. Já tenhle dortík nikdy nepovažovala za něco úžasného (jako dítě), připadalo mi to jako "ošizený" dort:) - to jsem byla hloupá. Kdyby tu dnes babička byla a ten dortík mi udělala, ruku bych jí za něj políbila!

0

honestka ~ 16. november 2013 - 5:43

a toto je spomienka na moju starku Marku a k tomu horuci cajik neviem ci ti nieco hovori prasok "citrodeko". Halvne po takej dobrej sankovacke ked sa premocene nohy ohrievali na dedinskom murovanom kachlovom sporaku prekrasnej tmavozelenej farby... aaach

0

kika ~ 11. jún 2013 - 5:06

spomínam si na tuto sladkosť mama to dosť často robila ale nová verzia sa mi páči určite vyskušam!!!

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj