Väčšinou poznáme pod názvom „curry“ zmesku zomletých korenín, ktoré dodávajú jedlu zvláštnu farbu a inú chuť, než na akú je slovák zvyknutý. V skutočnosti však "Curry korenie" nie je znakom indického jedla. Je to len ďaľšia z mnohých zmesí - „masala“, ktorú môžete použiť na dochutenie.

Karí nie je Curry

Čo je teda "Karí"? Počuli ste už názov „Curry leaves“? Sú to listy rastliny, ktorej odborný názov je Murraya koenigii.

Stromček môže narásť až do výšky 40-60 metrov. V indickej kuchyni sa využívajú jeho aromatické lístočky najviac práve už v spomínaných „karí“ - hlavne na juhu Indie (čiže omáčkovitých jedlách, ktoré sú určené na zvlhčenie a ochutenie ryže, ktorá je hlavnou prílohou ku karí), pri príprave Tadka (dávajú sa buď rovno na horúci olej, kde prasknú a okamžite cítiť ich korenisto citrónovú vôňu), ktorá sa robí na začiatku alebo na dokončenie karí alebo sa pridávajú počas varenia do pripravovaného jedla.

Dostupnosť tejto rastlinky na Slovensku je pravdepodobne ťažká alebo nulová, ale ak je možné si stromček zakúpiť, odporúčam vám skúsiť čerstve „Karí“ lístočky. Dostupné sú sušené lístočky v rôznych e-shopoch.

Zdieľaj



Pridaj sa