Nebojme sa korenín a byliniek. Väčšina z nich sa dá pestovať aj doma v kvetináči alebo v záhradke. Vlastným pričinením budeme mať po ruke vždy čerstvé a voňavé bylinky.
Aj malým deťom ich podávajme radšej v čerstvom, než v sušenom stave. Vtedy sú menej dráždivé a majú aj jemnejšiu chuť.
Rozvoňajme naše kuchyne a premeňme jedlo na balzám pre naše telo a dušu.

Koreniny a zdravie

Koreninami sa nazývajú čerstvé alebo sušené časti rastlín, používané na zlepšenie chuti, vône, farby a vzhľadu jedál. V minulosti boli vysoko cenené a boli súčasťou domácej lekárničky. Za exotické koreniny sa platili nemalé peniaze. Dnes sa dostávajú znova do popredia nielen pre kulinárske, ale hlavne pre liečivé vlastnosti.

Koreniny vďačia za svoju charakteristickú vôňu a chuť éterickým olejom (siliciam) a iným aromatickým látkam. Obsahujú nielen spomínané silice, vitamíny a minerály, ale aj rastlinné farbivá, alkaloidy, triesloviny, glykozidy, horčíny, sacharidy, tuky a iné.

Strava hrá dôležitú úlohu pri upevňovaní nášho zdravia. Správnou skladbou stravy by sme vedeli predísť rôznym ochoreniam. Prieskumy však ukazujú, že mnohí z nás konzumujú málo antioxidantov. A pritom práve tie nás chránia pred civilizačnými chorobami.

Zaujímavým ukazovateľom je ORAC hodnota.
Oxygen Radical Absorbance Capacity (Absorbčná Kapacita Kyslíkových Radikálov ) vyjadruje schopnosť antioxidantov v danej potravine ničiť voľné radikály. Hoci ORAC je iba jeden z mnohých ukazovateľov ovplyvňujúcich zdravie, informatívne nám vie veľa napovedať. Ak sa pozrieme na poradie potravín podľa ORAC, koreniny nájdeme na prvých miestach.

TOP 10+1 podľa ORAC:

  • 1. Sumac (Rhus coriaria)
  • Sumac je u nás menej známe červené až tmavohnedé korenie, získané z plodov stromu Sumac. Má ostro kyslú chuť a používa sa najmä do koreniacich zmesí arabskej kuchyne miesto citróna a octu.
    Podporuje trávenie a preto sa používa do mastnejších jedál. Je súčasťou zmesí korenín na ochutenie šašlíka alebo kebabu. Pridáva sa aj do zmesí proti kašľu a zápalom hrdla.
    Pozor! Existuje niekoľko odrôd, ktoré sú vysoko toxické.

  • 2. Klinček (Syzygium aromaticum)
  • Klinčeky sú vlastne sušené, neotvorené kvetné púčiky stromu. Pomenovanie dostali podľa vzhľadu, ktorý pripomína malý klinec. Používajú sa hlavne ako korenie na ochutenie sladkých jedál.
    Klinček je známy ako anestetikum a antiseptikum. Likviduje baktérie, dezinfekčne pôsobí na dýchacie cesty a prieduškové zápaly. Antioxidanty z klinčekov pomáhajú v boji s rakovinou, sú výborným liekom na predčasné starnutie. Výrazne pôsobí proti črevným parazitom.

  • 3. Cirok
  • ... nie je korenie. Stojí však za pozornosť kvôli tretiemu miestu.
    Z celosvetového hľadiska je zrno ciroku základnou potravinou pre niekoľko miliónov ľudí. Nazýva sa aj obilím chudobných. Na Slovensku sa pestuje len na malých plochách a prevažne sa využíva ako zelené krmivo.
    Tradičným jedlom z ciroku je kaša, ale pripravujú sa aj rôzne potravinárske bezlepkové výrobky. Zrno ciroku obsahuje polyfenoly s antioxidačným účinkom a látky znižujúce obsah cholesterolu v krvi.

  • 4. Oregano (Origanum vulgare)
  • S obľubou sa používa v talianskej kuchyni. Na liečebné účely sa využíva jeho schopnosť čistiť zahlienené pľúca a pomáha pri problémoch hrdla a priedušiek. Pri bolestiach zubov žujeme čerstvé listy. Je schopné udržať a posilniť zdravo fungujúci detoxikačný systém tela.
    Podporuje chuť do jedla. Hodí sa najmä do mastných jedál, lebo zvyšuje tvorbu žlče a tráviacich štiav.

  • 5. Rozmarín (Rosmarinus officinalis)
  • V minulosti sa pestoval takmer v každej záhradke. Bol považovaný za kvet lásky a vernosti. V malom množstve sa pridáva do polievok, omáčok a k mäsu. V liečiteľstve sa využíva aj na zvýšenie krvného tlaku. Upokojuje a odstraňuje nervové vyčerpanie a zlepšuje krvný obeh. Vhodný je zvlášť pri reumatizme, kašli, astme, búšení srdca, nervozite, nespavosti a migréne. Priaznivo podporuje aj činnosť pečene.

  • 6. Tymián (Thymus vulgaris )
  • V kuchyni má mnohostranné využitie. Hodí sa na mäso, ryby, zeleniny, huby, údeniny, syry, šaláty, strukoviny. Čaj z materinej dúšky sa odporúča pri prechladnutí, bolestiach hrdla a kašli. Podporuje tvorbu bielych krviniek, čím zvyšuje odolnosť voči infekciám. Je dobrým analgetikom pri ochoreniach kĺbov a svalov. Má dezinfekčné vlastnosti.

  • 7. Škorica(cinnamomum)
  • Je to kôra stromu, vo forme tyčiniek alebo prášku. Podporuje chuť do jedla, znižuje krvný tlak, zlepšuje trávenie. A zahrieva. Kvôli dezinfekčným a antibiotickým vlastnostiam sa využíva ako prostriedok proti nachladnutiu, kašľu a chrípke. Je tiež výborné afrodiziakum. Znižuje hladinu cholesterolu. V boji proti rakovine dokáže blokovať novotvorbu krvných kapilár, ktoré dodávajú kyslík a živiny nádoru, potrebné k jeho rastu.

  • 8. Kurkuma (Curcuma longa)
  • Korenie žltej až oranžovej farby, korenistej vône a mierne pálivej chuti. Získava sa z koreňa rastliny curcuma longa. Dodáva jedlu typickú žltú farbu. Je bežnou súčasťou arabskej kuchyne. Má významné antioxidačné a protizápalové účinky. Blokuje rakovinové bujnenie. Chráni srdce a cievy, je významným prostriedkom v prevencii a liečbe kardiovaskulárnych ochorení.

  • 9. Vanilka - fazuľa (Vanilla planifolia)
  • V súčastnosti sa používa ako prísada do sladkých jedál. Do múčnikov, pudingov, čokolády, kávy a zmrzliny. Je súčasťou aj rôznych nápojov.
    Ako liečivý prostriedok sa používa na povzbudenie srdečnej činnosti a k vzpruženiu organizmu.

  • 10. Šalvia (Salvia officinalis)
  • Silno aromatický poloker s plstnatými šedo zelenými listami. Názov šalvia znamená "liečiť". Používajú sa hlavne mladé koncové výhonky rastlín. Dochucujeme ňou mäso, ryby, zemiaky, maslo, syr, nátierky. Má antibakteriálny účinok, pomáha pri chorobách ústnej dutiny a hrdla. Dezinfekčné účinky sa uplatnia pri zápale ďasien a paradentóze. Pravidelným potieraním si zubov listami šalvie docielime vybielenie zubov. Odstraňuje nočné potenie a pomáha pri pracovnej preťaženosti, nervozite, pri ťažkostiach v klimaktériu a pri silnej menštruácii.

  • 11. Sečuánske korenie (Zanthoxylum piperitum)
  • Je vhodnou a nedráždivou alternatívou bežného čierného korenia. Podporuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie a pôsobí proti nadúvaniu. Má schopnosť vypudzovať z tela parazity, pozitívne ovplyvňovať trávenie a peristaltiku čriev. Má protizápalové, baktericídne a virostatické účinky. Vynikajúce čínske korenie na prípravu hydiny a mäsa. V Číne sa používa pri príprave svetoznámej Sečuánskej chrumkavej kačice.

Zdroj

[1] http://www.oracvalues.com

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 13.09.2013 - 18:25

Ďakujem za super článok. Mňa zvlášť zaujalo využitie tej šalvie, lebo tej sa u nás veru darí, že ju rozdávam. Od zajtra si idem bieliť zuby :-)

Zobraziť profil betati
~ 13.09.2013 - 18:48

Ak robím rybky na masle, v poslednom čase stále prihodím niekoľko lístočkov šalvie. A tak isto obľubujem špagety, len také „obyčajné“ s olivovým olejom, sušenými paradajkami a čiernym korením. Bazalku som nahradila čerstvou šalviou. Špagetám dáva zaujímavú chuť. Mňam :-)
Aj šalviový čaj je výborný. Je vhodný pri zápale hrdla.

Zobraziť profil Táňa
~ 13.09.2013 - 19:25
Zobraziť profil betati
~ 13.09.2013 - 19:42

Do špagiet dávam surové lístky, ale tie čipsy určite vyskúšam. Ďakujem za nápad :-)

Zobraziť profil betati
~ 13.09.2013 - 19:45

:-)

Zobraziť profil emko
~ 13.09.2013 - 18:40

paradny clanok, vdaka!

uz sa nedivim, preco tak lubim rozmarin, s mojim extremne nizkym tlakom..

tesim na dalsie clanky :)

Zobraziť profil remperitka
~ 13.09.2013 - 20:06

pekný prehľad :) teraz by mi bodla rada na nejakú bylinku proti nevoľnostiam

Zobraziť profil betati
~ 16.09.2013 - 22:41

Ďakujem :-)
Neviem o aký druh nevoľnosti sa jedná, ale mne sa osvedčil zázvor alebo harmanček(môj naj čaj).