Okra je na Slovensku známa pod názvom Ibištek jedlý. V anglicky hovoriacich krajinách je známa pod názvom Ladies fingers. Plody su dlhé približne 5-10 cm a sú zelenej farby. Špeciálne vyšľachtená okra môže byť fialovej farby. Okru treba zbierať nedozretú. Prezretá okra je tvrdá a až takmer drevnatá. Po rozkrojení z plodu vykuknú biele guľaté slizké semienka. Ak sa rozkrojený plod dostane do styku s vodou, púšťa sliz. Okru skladujeme v papierovom alebo plastovom vrecku s otvormi. Vrecko uložíme do chladničky, kde ju môžeme mať maximálne tri dni. Okru umývame a krájame až tesne pred použitím.

Okra - Ibištek jedlý

Ako skúsiť okru, či nie je prezretá?

1. plod chytiť do ruky a palcom špičku ohnúť
2. ak sa špička zlomí, plod je dobrý. Ak sa len ohne a nezlomí, plod už nie je dobrý.

Čo okra obsahuje?

Okra patrí medzi nízkokalorické druhy zeleniny. Neobsahuje žiadne nasýtene tuky ani cholesterol.
Je bohatým zdrojom:

vlákniny
minerálov:

  • železo - základná zložka hemoglobínu
  • vápnik - je nevyhnutný pri stavbe všetkých kostí a zubov, zúčastňuje sa pri procese zrážania krvi a procesov vo vnútri buniek
  • horčík - zúčastňuje sa mnohých biochemických reakcií - pomáha enzýmom, svalom a nervom

vitamínov:

  • vitamín A - pre zdravé kosti, zuby a zrak
  • vitamín B-6 - zúčastňuje sa pri tvorbe červených krviniek a protilátok, udržuje zdravú kožu a je dôležitý pre správne trávenie. Znižuje napätie svalov, pôsobí proti kŕčom a močopudne.
  • niacín - potrebný pri tvorbe energie v bunkách a je dôležitý pri srdcovej, nervovej a svalovej činnosti a pri udržiavaní zdravej kože a dobrého fungovania tráviaceho traktu
  • vitamín C - silný antioxidant
  • vitamín K - výborný pre kosti a obnovu kostnej drene

Ako okru pripraviť?

Okra pripravená formou stir-fry sa tepelne upravuje 6-12 minút. Sparenie okry trvá 5 minút a grilovať ju stačí 2-3 minúty z každej strany.
Ak okru chceme podávať ako prílohu opečenú len tak nasucho, treba ju umyť pod tečúcou vodou a dobre vysušiť pred použitím. Pokrájaná sa môže použiť na zahustenie polievok a omáčok, kedy je jej slizkosť vítaná.

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 20.05.2013 - 13:25

S okrou som sa ešte nikdy nestretla, ale som rada, že som zasa o niečo múdrejšia a keď ju náhodou niekde uvidím, kúpim a určite vyskúšam :-)

Zobraziť profil emko
~ 20.05.2013 - 13:27

tak toto som este nejedla sa priznam...musim ochutnat !

Zobraziť profil EviCZka
~ 20.05.2013 - 13:30

Tak se přiznám, ani já jsem jí ještě nejedla :-) ale viděla jsem pytlík se semínky :-)

Zobraziť profil doctoor
~ 20.05.2013 - 20:33

vyborná informácia, tiež okru nepoznám a ked som ju niekde videl len neveriacky pozeral. som pripravený vyskúšať!

Zobraziť profil masala
~ 20.05.2013 - 20:50

Super :) Pridam este nejake recepty na jej pripravu, nech je z coho vyberat.

Zobraziť profil kika
~ 26.05.2013 - 12:20

okru poznám len podľa mena tento článok pridal aj vedomosti ďakujem!!!