Pôvodom pochádza Toor dal - Holubí hrach (pigeon peas) z východnej časti Indie. Keď sa prvýkrát dostal tento druh hrachu do Európy, nazvali ho Kongo pea. Prostredníctvom obchodu s otrokmi sa dostal až na americký kontinent.

Toor dal - Holubí hrach

Holubí hrach je vyváženou potravinou pre ľudí. Sušený hrach sa môže dať krátko naklíčiť. Klíčenie zvyšuje stráviteľnosť sušeného holubieho hrachu vďaka zníženiu nestráviteľných cukrov, ktoré by inak zostali vo varenom sušenom hrachu.
Holubí hrach je významným zdrojom bielkovín, preto je dôležitou zložkou v strave vegetariánov v Indii. V regiónoch kde rastie, sa čerstvé mladé struky jedia ako zelenina, sú súčasťou jedla nazývaného Sambar.

Výživa:

Holubí hrach obsahuje vysoké množstvo bielkovín, ktoré majú stavebnú, ochrannú, regulačnú a mnohé ďaľšie funkcie a predovšetkým veľké množstvo aminokyselín.

Z minerálov je to:

  • draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca
  • fosfor - pre zdravé kosti, zuby a samozrejme významná zložka DNA a RNA
  • magnézium - pomáha udržať správnu funkciu svalov a nervov, pravidelný rytmus srdca a pevné kosti. Tiež je dôležitý pre metabolizmus a pri syntéze proteínov
  • vápnik - je nevyhnutný pri stavbe všetkých kostí a zubov, zúčastňuje sa pri procese zrážania krvi a procesov vo vnútri buniek
  • mangán - významný pri znižovaní cholesterolu, tiež pre správne fungovanie ciev

Z vitamínov obsahuje najviac kyseliny listovej - je najdôležitejšia pred a počas tehotenstva, pri dialýze obličiek a pre ľudí trpiacich ochorením pečene

Na rozdiel od dospelých semien, nezrelé semená majú nižšie nutričné hodnoty. Nezrelé semená však obsahujú veľké množstvo vitamínu C (39 mg na 100 g porciu) a majú tiež o niečo vyšší obsah tuku. Obsah bielkovín v nezrelých semenách je tiež vyšší.

Ako variť Toor dal bez tlakového hrnca:

Strukovinu prepláchneme pod tečúcou vodou. Namočíme v čistej vode na 1-2 hod.
Do hrnca dáme vodu - dvojnásobok množstva strukoviny. Teda ak máme 100ml strukoviny, použijeme 200ml vody. Varíme na stredne silnom ohni, hrniec nezakrývame, pretože by nám vykypela pena, ktorá sa formuje počas varenia. Strukovinu varíme približne 30 - 40 minút, dĺžka času záleží na tom, čo chcete variť. Či je strukovina uvarená otestujeme tak, že ju vezmeme do prstov a palcom a ukazovákom skúsime roztlačiť. Tak ucítime aká mäkká je.
Penu, ktorá sa počas varenia vytvára ja odoberám preč.

Ako variť Toor dal v tlakovom hrnci:

Strukovinu si nemusíte vopred namáčať. Ale ja odporúčam aspon na pol hodinky, kvôli plynatosti strukovín. Prepláchnutú strukovinu dáme do tlakového hrnca, pridáme na 100ml strukoviny 200-250ml vody. Ak na chvíľku strukovinu namáčame, pridáme len tých 200ml vody. Toto množstvo strukoviny varíme 5 - 10 minút od natlakovania ( alebo 3 - 4 zapískania ventilu).

Niekoľko rád:

Strukoviny vždy zlejeme z vody, v ktorej sa máčali a varíme ich v novej, čistej vode. Takto varené strukoviny nikdy nesolíme.
Čím dlhšie necháte strukoviny máčať pred uvarením, tým menej plynatosti vám spôsobia. Plynatosť znížime aj tak, že do vody, v ktorej sa strukovina varí pridáme napríklad bobkový list, niekoľko feniklových semienok alebo kúsok čerstvého zázvoru.
Zberanie peny pri varení nie je povinné. Ak chete predísť jej tvorbe, môžete pridať do vody, v ktorej sa strukoviny varia kvapku oleja.

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil kika
~ 01.06.2013 - 07:45

Zasa jeden super článok !!