Makovo-slivkový béleš

Makovo-slivkový béleš

Béleše boli špecialitou našej babky. Piekla ich každý víkend. Raz boli makové, inokedy tvarohové, slivkové, orechové, marhuľové... ale vždy boli vynikajúce.

Základom týchto perfektných koláčov je vždy tenké kysnuté cesto a na ňom veľké množstvo plnky, či ovocia. Ja som dnes zvolila kombinovanú variantu makovej plnky so slivkami.

Rozpis je na jeden veľký plech 35x35 cm.

Tvarohové knedlíčky s marhuľami

Tvarohové knedlíčky s marhuľami

Na knedlíčky z tvarohového cesta sa hodí drobnejšie ovocie ako marhule, alebo jahody. Cesto je jednoduché, nelepí sa, spracované je celkom rýchlo. A gúľanie knedlíčkov je vlastne hračka. Nakoniec knedlíčky posypeme opraženou strúhankou.

Z tejto dávky mi vyšlo 20 knedlíčkov.

Cuketové halušky s bryndzou

Cuketové halušky s bryndzou

Výborná bryndza v chladničke, po zemiaky sa mi do obchodu nechcelo a všade, kam sa v kuchyni pozriem, na mňa mrkajú cukety. Tak som to skúsila :)
Prečo neurobiť halušky z cukety? Cuketu som očistila, aby neboli halušky zelené, pretože inak by mi deti frflali, že jedlo vyzerá podozrivo zdravo. A podarilo sa :) Takže úspech a môžem vymýšľať, čo by sa z cukety ešte tak dalo...

Maková bublanina

Maková bublanina

K príprave tejto rýchlej hrnčekovej bublaniny vám okrem plechu na pečenie o veľkosti 28 x 40 cm stačí jedna miska a jedna metlička. Ovocie môžete dať aké chcete, ale najchutnejšia je s čerstvými slivkami.

Hrnček - 250 ml.

Hrnčekový cuketový perník

Hrnčekový cuketový perník

Cukety, cukety a zase cukety. Cukety zapekané, cuketový nákyp, cuketový koláč, cukety vyprážané, cestoviny s cuketami a už tu chýba len cuketový perník.
Je to taká rýchlovka, že som rozmýšľala, či ho mám vôbec fotiť a čo mám vôbec fotiť, keď sa všetko len varechou zamieša a vyleje na plech. Roky takto pečiem jablkový perník, dnes som však jablká vymenila za žltú nastrúhanú cuketu.