Makové slíže

Makové slíže

Slíže, rezance, nudle. S makom, cukrom a samozrejme poliať roztopeným maslom. Tá vôňa a chuť je návratom do detstva. A dobrá na nervy :)

Nie je to zložité, aj keď v dnešnej dobe väčšinou každý kupuje cestoviny hotové. Ale domáce sú jednoducho domáce.

Sypaný tvarožník

Sypaný tvarožník

Jednoduchý a vynikajúci tvarohový koláčik, ktorý vydrží niekoľko dní. Dokonca čím je odležanejší, tým je chutnejší.
Cesto je tenučké, plnka bohatá a najlepšia je vrchná maslová časť. Pripomína drobenku z poctivých babkiných koláčov. A ako sa vám pri pečení rozvonia kuchyňa. Lepšia vôňa snáď ani neexistuje :)

Hrnček - 250 ml
Plech - 28 x 36 cm

Hubová držková

Hubová držková

Hubová držková je skvelá alternatíva pre tých, čo držky zrovna nemusia. Vačšinou robím túto polievku z hlivy, ale tentokrát som dostala darom úžasnú baraniu hlavu a musím povedať, že táto držková bola neodolateľná! Kúsky baranej hlavy sa pridávajú do polievky až nakoniec. Takže držia pekne konzistenciu, nie sú mazlavé, ale krásne chrumkavé.

Študentský hrnkáč

Študentský hrnkáč

Tento šťavnatý hrnčekový koláčik zvládnu aj začiatočníci. Jednoduchá príprava, netreba mixér, ani váhu. Stačí premiešať suroviny na cesto v miske. Na cesto nastrúhame jabĺčka so škoricou a vrch koláča posypeme maslovou drobenkou. Už len zapiecť a hotovo :)

Rozpis je na jeden menší plech, alebo pekáčik.
1 hrnček - 250 ml

Kuracie rezne v syrovom cestíčku

Kuracie rezne v syrovom cestíčku

Keď sa do tohoto rezňa zahryznete, ucítite chrumkavé cestíčko a úžasne šťavnaté mäsko. Najlepšie sú ešte horúce, ale ani keď vychladnú, tak sa im nedá odolať.
Syr v ceste môžete použiť akýkoľvek. Klasický eidam, goudu, údený oštiepok, alebo aj strúhanú nivu. Pozor len, ak použijete veľmi slaný syr, cestíčko už nesoľte, stačí osoliť mäso.