Jednoduché, rýchle, lacné. Dá sa použiť ako šalát, príloha, ale je to plnohodnotné samostatné jedlo. Teplé alebo studené. Dá sa s citom vytuniť podľa toho, na čo máte aktuálne chuť (a čo kuchyňa so špajzou a chladničkou dajú). Ale ovládam sa, vyhýbam sa tomu, aby mi nejaký nevďačný frfľoš pri stole povedal: Too many ingredients! :) Takže napr. keď pridáte hrach, nepridávajte už olivy, kapary, fazuľku. Ja som nedal ani hrach a bolo to ottimo.

Cous cous al Tonno (tuniakový kuskus)

Suroviny

Začnem tým, že si sparím kuskus vo veľkom hrnci (budem doň vmiešavať všetko ostatné, takže aby to nevyletovalo von). Sparím ho tak, že ho nasucho osolím a zalejem horúcou vodou, zamiešam a prikryjem (pojme dosť, asi budete prilievať).

Idem robiť jedlo na báze ryby, takže internetoví šéfkuchári veri italiani originale si môžu hovoriť čo chcú, ja mám zásadu, že k rybe ide trojica citrón, cesnak a petržlenová vňať. Keď niečo z toho doma nemám, letím do obchodu. A tiež, keď nemám aspoň 0,5L oliváča, nech sa nečudujem, že som nervózny.

Takže, keď všetko (aspoň to základné) mám, začíname: spením cibuľu na oliváči do zlatista (ja sa surovej vyhýbam, ale origo by mala ísť surová, najlepšie červená). Do cibule hodím na kocečky nakrájanú mrkvu, rozpolené cherry rajčiny, nechám 2-3 min zatiahnuť, na pár sekúnd pridám roztlačený cesnak, rozmrvenú chilli bez jadierok a šup do hrnca s kuskusom. Tam pridám aj dusený hrášok (prípadne: kapari, čierne olivy nakrájané na kolečká, znieslo by to aj nejakú fazuľku), ďalej zaváranú kápiu, alebo kápiu v oleji (skúste zohnať, haha - čo si sám nespravíš, to nemáš). Tú nakrájam najskôr tiež na kocečky. Ďalej tam dám dobre napučaný cícer, petržlenovej vňate (nešetrím), šťavu z citróna aj s dužinou, bez jadierok. No a samozrejme tuniaka aj so šťavou a dva dobré glgy oliváča.

Zamiešam, zakryjem, prestriem stôl. Podávam hneď, ale je to dobré aj studené, dokonca sa to tak dá aj pripraviť, že sa teplo vôbec nepoužije, vtedy sa to pred konzumáciou ešte vychladí. A ešte jedna vec: Vždy, skôr než idem ja zjesť prvé sústo mediterránskeho jedla ako je toto, ale napr. aj špagáty a pod. si ho najskôr ešte oblejem kvalitným panenským oliváčom. Nenútim nikoho, ale je to bohový rozdiel. To isté robím s pizzou, na všetkých tričkách mám mastné fľaky.

A ešte skúška správnosti: kúpte si za 3,50-€ konzervu, ktorej obal vidno na fotke a keď Vám bude chutiť viac ako to, čo ste vytvorili, tak je to síce zlyhanie, ale nevzdávajte sa!!! Ešte väčším zlyhaním by bolo tlačiť sa konzervami za nekresťanské peňáze. Na fotke je vidno, že z taniera už niekto jedol, prepáčte, nemal som trpezlivosť na food styling, musel som najskôr ten najväčší hlad zahnať.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa