Veľa ľudí robieva kvasené uhorky "na rýchlo", s použitím kôrky chleba či dokonca múky a pár dňovým kvasením na slnku.
Ja robievam kvašáky bez týchto prísad. Mliečne kvasenie trvá trocha dlhšie, ale výsledok stojí za to. Každý kto ich ochutnal, vraj také dobré ešte nejedol... :-)
A dajú sa aj zasterilizovať bez ujmy na chuti, vôni, či konzistencii.

Kvašáky

Vodu so soľou prevaríme a necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme uhorky a potrebné prísady. Ja som namiesto chrenu použil chrenové listy, stačí 1-2ks.

Uhorkám odrežeme konce a pozdĺžne ich narežeme. Tenšie na polovice, hrubšie na štvrtiny.

Na dno väčšieho čistého pohára poukladáme polovicu umytých viničových listov, uložíme zvisle väčšie uhorky, pridáme rozrezané papričky, višňové listy a chrenový list.

Naukladáme ďalšie uhorky, tentoraz menšie a vodorovne. Navrch pridáme kôpor...

...a zvyšok viničových listov. Hrubšími stonkami kôpru zaistíme obsah, aby nevyplával po zaliatí.

Zalejeme slanou vychladnutou vodou tak, aby bola aspoň 1 cm nad obsahom. Kvašáky zaviečkujeme a odložíme na tmavé a chladnejšie miesto.

Po 10-14 dňoch sú vhodné na konzum. Kvašáky sú vynikajúce k chlebu s domácou masťou alebo ako príloha k rôznym jedlám. Ak ich chceme uchovať na dlhšiu dobu, rozdelíme ich do menších pohárov, zalejeme pôvodným nálevom, uzatvoríme a necháme na okamih prejsť varom. Na fotografii je pohár s kvašákmi z minulého roku. Chuť aj konzistencia zostala pôvodná. Slabý zákal je spôsobený tým, že som ich priniesol z pivnice a trocha s nimi pohýbal.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 16.07.2014 - 13:02

No hurá, vďaka veliká, recept hneď posúvam ďalej švagrovi :-)

Zobraziť profil Nelisa
~ 14.08.2014 - 11:02

naložené, vykvasené, zjedené! skvelý recept!

Zobraziť profil so-na
~ 17.08.2014 - 05:17

je to vyborny recept, takto isto nakladala uhorky aj moja mamicka, nedavala ich ani sterilizovat a vydrzali celu zimu, boli velmi chutne, aj ja si urobim z takychto / na slano / kazdy rok zopar poharikov:-)

Zobraziť profil Evča
~ 03.10.2016 - 00:15

Fantasticky recept...uzasna chut..dakujem za recept..