Rýchlo kvasené uhorky sa u nás v rodine robia už celé desaťročia. Z detstva si pamätám, že babka ich robila do veľkého starého (hádam aj 15 litrového hrnca), ktorý už vyradila z kuchyne (používal sa už len na tieto kvasené uhorky) a dedko ich každý deň chodil tajne ochutnávať, že či už sú :). A keď zahlásil, že už sú, tak milé uhorky aj z hrncom putovali do studenej komory alebo do chladničky, aby sa zastavilo kvasenie. Ja dávam uhorky kvasiť do veľkého pohára, ale ak chcete, môžete skúsiť aj ten "babkin hrniec" :)

Kvasené uhorky rýchle

Suroviny

 

podľa potreby

ks uhorka nakladačka

2

vetvičky kôpor čerstvý

6

ks korenie čierne celé

1

PL kopcom soľ

1/2

ks chlieb

podľa potreby

voda

Veľké prerastené uhorky nakladačky (mali by byť približne rovnako veľké) dobre vyumývam, odrežem konce a ponakrajujem 3 - 4 zárezy po celej dĺžke (stačí aj poprepichovať na viacerých miestach). Do čistého pohára, dám na dno 1/2 krajca chleba (najlepšie tmavého), vetvičku kôpru aj so semienkami a naukladám uhorky.

Do stredu, alebo pri vrch pohára vložím druhú vetvičku kôpru. Nasypem lyžicu (poriadne kopcom) soli, vhodím zopár guliek celého čierneho korenia a zalejem vodou (nie celkom po vrch), tak aby uhorky mohli kvasiť a voda nevytekala. Previažem celofánom a dám kvasiť, napríklad na terasu do tieňa. Ja nikdy nedávam kvasiť na priame slnko. Keď sú veľké horúčavy, tak ich nechám kvasiť len v kuchyni.

Po 3-4 dňoch ich ochutnajte a uvidíte, či už sú podľa vašej chute. Ak nie, nechajte ich kvasiť ďalší deň. Keď je chladnejšie počasie, môže to trvať trochu dlhšie (5 - 7 dní). Ak sa vám už zdajú dobré, preneste celý pohár do chladu. Uhorky vyberte, nálev preceďte (chleba vyhoďte), pohár umyte a nálev nalejte späť do umytého pohára na uhorky a skladujte podľa možnosti v chladničke.

Poznámka: Uhorky by mali byť aspoň približne rovnako veľké! Kedysi bolo v obchodoch dostať také drevené drievka, ktorými sa uhorky "zašprajcovali", aby boli ponorené v náleve. Ale keďže som to už najmenej 20 rokov nikde v obchode nevidela, tak to robím aj bez nich a keď sa mi vrchné uhorky (ktoré neboli celkom ponorené v náleve nepozdávajú), tak ich jednoducho vyhodím.

Na spodok pohára môžete dať aj zopár viničných a višňových listov. Ja ich však do týchto rýchlo kvasených uhoriek nedávam. Viničné a višňové listy dávam do uhoriek, ktoré robím na zimu do kameninového súdka. Niekto pridáva k uhorkám napríklad aj cesnak alebo feferónku.
Toto je teda taká moja základná verzia starkiných "kvašákov" (starká je po našom babka :).

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 26.06.2013 - 18:59

Ešte že som nevyhodila ten štvorlitrový pohár! Janka ja mám sliny ako opraty...ale viem, kde zoženiem uhorky, len musím vydržať do soboty...a potom ešte pár dní. Lebo ja som ako tvoj dedko :-)

Zobraziť profil Nelisa
~ 27.06.2013 - 15:59

Kvašáky robievala moja babka a následne moja teta. Obe, žiaľ, už nie sú s nami a kvašáky sa v našej rodine prestali robiť...tuším obnovím tradíciu :)

Zobraziť profil Horalka
~ 04.07.2013 - 08:03

Recept vyskúšaný, uhorky sú skvelé. Len by som poprosila o recept na také uhorky, čo by som si dala do súdka kvasiť, aby mi vydržali do Vianoc. Mám postupovať rovnako? Bojím sa, že zmäknú.

Zobraziť profil Jana
~ 04.07.2013 - 12:27

Horalka ďakujem za pekný komentár :) Mám aj recept na kvasené uhorky do súdka, recept čoskoro pridám, len teraz akosi nestíham, ale recept určite bude :))

Zobraziť profil chillinka
~ 28.07.2013 - 14:43

milujuem tieto kvašáky s čerstvým chlebíkom a domácov masťou :)ja ich kvasím s chrenom, hroznovým listom, cesnakom a kôprom. zajtra urobím podla tvojho receptu a počkám si na tvoj vianočný :)

Zobraziť profil orinka
~ 29.06.2015 - 13:29

Kvašáky o prázdninách jsou moje oblíbené jídlo, jsou pikantní. U nás se dává i vinný list anebo listí z višně, jinak je to docela stejné. A je to podle mě zdravější, než nakládané kyselé okurky, toto je jiné kvašení.

Zobraziť profil Jana
~ 03.07.2015 - 09:06

orinka - ďakujem za pekný komentár. "Vinný list a listí z višně" sú do kvasených uhoriek výborné, ja ich dávam do týchto uhoriek ktoré kvasím v súdku: http://bonvivani.sk/recepty/kvasene-uhorky-v-kameninovom-sudku

Zobraziť profil veronikaxxx
~ 01.07.2015 - 08:37

Nikdy som kvasené nerobila............
Jani, ako dlho vydržia nepokazené, ak mi ich rodina nebude chcieť jesť?..... bude to už len na mne, aby som ich pojedla......

Zobraziť profil Jana
~ 03.07.2015 - 08:59

veronikaxxx - v chladničke vydržia asi týždeň, viac som nekúšala, vždy sa do týždňa pojedli :) Ak sa bojíš, že sa u vás také množstvo uhoriek nezje, skús dať na skúšku zakvasiť iba pár uhoriek do menšieho pohára, napr. 2 litrového (ak máš taký doma). Pekné leto prajem a nech sa kvasené uhorky vydaria a chutia :)

Zobraziť profil so-na
~ 03.07.2015 - 19:35

pre veronikaxxx - takto kvasene uhorky ti v chladnicke vydrzia aj tri tyzdne, mam to odskusane, pekny den:-)

Zobraziť profil Jana
~ 16.07.2015 - 16:15

so-na: dobre vedieť :))