Recept na pomaly kvasené uhorky na zimu mám od mojej svokry (manželovej maminky) a robím ho už vyše 20 rokov. Vyskúšajte ho aj vy.

Kvasené uhorky v kameninovom súdku

Suroviny

 

podľa potreby

uhorka nakladačka

1 veľká

hrsť listy višňové

2 - 3

vetvičky kôpor čerstvý

5 - 10

ks listy viničné

10

cm chren čerstvý

1

KL korenie čierne celé

slaný nálev:

5

l voda

5

PL kopcom soľ

Potrebujeme menší kameninový súdok (ja mám 10 litrový a používam ho iba na tieto uhorky). Je to presne taký istý súdok ako na kyslú kapustu, len menší. Ako prvý si spravidla deň vopred horúcou (vriacou) vodou poriadne vyumývam kameninový súdok a nechám ho dobre vyschnúť. Potom si urobím slaný nálev. Ja mám 10 litrový súdok a nálev robievam z 5 litrov vody + 5 lyžíc soli poriadne kopcom (čiže 1 polievková lyžica poriadne kopcom soli (30-40g) na 1 liter vody). Vodu nechám zovrieť, nasypem soľ, chvíľu nechám prevrieť a potom nechám skoro úplne vychladnúť.

Kôpor, viničné a višňové listy poriadne poumývam a nechám odtiecť položené na čistej kuchynskej utierke. Chren očistím a nakrájam na menšie (asi 0,5cm) kúsky. Uhorky poriadne vyumývam, keď sú zablatené, tak ich vydrhnem mäkkou kefkou na ruky. Na uhorkách odkrojím obidva konce a potom ich ponakrajujem (po celej dĺžke urobím 3 - 4 dlhé plytké zárezy), môžete ich aj husto poprepichovať.

Na dno súdka dám viničné a višňové listy (tak aby zakryli dno), naukladám natesno uhorky, prihodím nakrájaný chren, kôpor, celé čierne korenie a zalejem vlažným (skoro vychladnutým) nálevom tak, aby uhorky boli ponorené (ja zalievam až po hrdlo). Súdok zavriem, do žliabku nalejem vodu a nechám na teplom mieste kvasiť presne 3 týždne (ak sú veľmi veľké horúčavy, ako boli napr. minulý rok, keď som mala v kuchyni stabilne do 30°, stačia aj 2 týždne).

Súdok nechávam normálne v kuchyni na zemi. Preistotu súdok postavte na nejaký starý podnos alebo plech na pečenie, pretože pri kvasení z neho môže vytekať voda. Po 3 týždňoch prenesiem súdok do chladnej a suchej pivnice alebo komory. Žliabok treba pravidelne čistiť a dolievať vodu, presne ako na kyslej kapuste. Tieto uhorky nám bežne vydržia do januára - februára (nasledujúceho roku) a sú stále dobré.

Poznámka: Ak nemáte viničné a višňové listy, môžete uhorky naložiť aj bez nich. Chren však určite dajte! Ak nemáte chren, dajte aspoň 1 - 2 menšie mladé chrenové listy naspodok súdka. Niekto dáva do súdka aj cesnak, ja ho nedávam. Uhorky by mali byť približne rovnako veľké. Môžete dať aj menšie uhorky (veľkosť ako na zaváranie), ale určite nemiešajte malé uhorky s veľkými.

A takto vyzerajú hotové, už vykvasené uhorky (fotené v polovici novembra). Tento rok som dala asi trochu viac chrenu, tak sú mierne pikantné.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Horalka
~ 05.07.2013 - 11:39

Pani Janka ja vám pekne ďakujem, idem kúpiť ten súdok, lebo na starom mám rozbitý dekel. Ste veľmi milá :D

Zobraziť profil Horalka
~ 05.07.2013 - 12:33

Hodnotím 5 hviezdičkami :D

Zobraziť profil Jana
~ 07.07.2013 - 22:19

Nie je za čo, nech sa uhorky vydaria a hlavne nech sú podľa vašej chuti :)

Zobraziť profil Horalka
~ 09.07.2013 - 20:07

Už sú naložené pani Janka, len pochybujem že vydržia do zimy lebo celá rodina čaká kedy už budú. Nevadí, urobím ešte raz :D

Zobraziť profil Táňa
~ 05.07.2013 - 12:05

Janka vďaka za super recept, škoda že ich nemôžem spraviť. Kvašáky milujem v každom ročnom období. Minule som kúpila na trhu, vyzerali dobre ale keď som ochutnala, boli to len uhorky nedochutené vymáčané vo vode. Škoda peňazí.

Zobraziť profil Jana
~ 07.07.2013 - 22:22

Táni, priznám sa, že kupované kvašáky som ešte nikdy nejedla :)

Zobraziť profil Prďolka
~ 05.07.2013 - 12:32

Taky jsem Vám vděčna za recept. Dělávala je naše babička, která pocházela ze Slovenska. Určitě je udělám až budou levné okurky.

Zobraziť profil Jana
~ 07.07.2013 - 22:18

Ďakujem Prďolka vyskúšajte, uvidíte či sa podobajú na tie od vašej babičky :)

Zobraziť profil Inka
~ 07.07.2013 - 14:38

zaujímalo by ma Janka, aké množstvo (kg) uhoriek kupujete do svojho 10 l súdka

Zobraziť profil Jana
~ 07.07.2013 - 22:16

Inka, ja uhorky nekupujem, mám vlastné zo záhrady :) Preto bohužiaľ neviem povedať presné množstvo. Záleží aj od veľkosti, väčších sa do súdka vojde menej a naopak malých zase viac. Môj hrubý odhad je asi tak 5 - 6 kg... mrzí ma to, ale naozaj to presnejšie neviem...

Zobraziť profil chillinka
~ 28.07.2013 - 14:58

dakujem, kupim si kameninový súdok a vyskúšam :) a kedy ich mám asi naložiť ? a nepokazia sa do zimy ? a aký učel tm má ten žliabok ? Dakujem :)

Zobraziť profil Jana
~ 30.07.2013 - 10:01

chillinka - ďakujem za komentár :)Ja ich nakladám vtedy, keď mám dostatok uhoriek približne rovnakej veľkosti (asi tak za košík, ktorý je na foto). Ja mám uhorky z vlastnej záhrady, ale samozrejme si môžeš uhorky nakladačky aj kúpiť :) A v súdku sa ti určite do zimy nepokazia. Je to ten istý pricíp pomalého mliečneho kvasenia, ako keď sa robí kvasená kapusta na zimu. Ten žliabok na súdku (ktorý je naplnený vodou) tam slúži na to, aby bol súdok vzduchotesne uzavretý (aby sa uhorky nepokazili), preto treba do žliabku pravidelne dopĺňať vodu a udržiavať ho čistý.

Zobraziť profil chillinka
~ 30.07.2013 - 16:03

ahaa :) dakujem. tak už len kupiť sudok a vyskúšať, máme domáce uhorky tak skusim :)

Zobraziť profil kimlo
~ 16.07.2014 - 06:49

Robievam podobne, ale do 4-litrových pohárov, po vykvasení dám do menších, zalejem pôvodným nálevom, zaviečkujem a zasterilizujem. Vydržia aj 2-3 roky, viac nemám vyskúšané...

Zobraziť profil Táňa
~ 16.07.2014 - 12:05

Mirko mohol by si to dať ako samostatný recept, už sa zavárané kvašáky pýtali. Netušila som, že to je možné... dobrý nápad. Kvašáky milujeme a na trhoch ich kupujem v zime drahé ako šľak :-)

Zobraziť profil kimlo
~ 16.07.2014 - 12:10

Dobre Táni, dám to aj sem... :-)

Zobraziť profil Jana
~ 22.08.2014 - 09:03

kimlo - aj keď trochu oneskorene, ďakujem za komentár. Tvoj recept poznám, aj som ho chcela tento rok vyskúšať, ale mali sme takú mizernú úrodu uhoriek, že som ledva mala dosť do súdka :) Tak snáď na budúci rok sa mi podarí vyskúšať aj tie tvoje, potom dám vedieť :)

Zobraziť profil Nelisa
~ 20.07.2015 - 10:36

mám ich podľa vášho receptu, Kimlo, vyskúšané a boli také skvelé, ako ked ich robievala moja bošácka babka :)

Zobraziť profil Jana
~ 22.07.2015 - 22:29

Nelisa, neviem či si Kimlo tento tvoj komentár (pod týmto receptom) všimne. Skús ho napísať aj pod jeho recept, určite sa poteší :)

Zobraziť profil Nelisa
~ 23.07.2015 - 10:21

Jana, kimlov recept som vychválila už minulý rok, ked som ho testovala :)

Zobraziť profil ZuzkaZuzička
~ 29.07.2015 - 22:56

Dobrý večer Janka, chcela som sa spýtať, či uhorky treba nejako zaťažiť a ako je to keď odoberieme zo súdka? Neplávajú na vrchu a neplesnivejú....Manžel má veľmi rád kvašáky, chcem ho prekvapiť a Váš recept vyzerá veľmi pekne...

Zobraziť profil Jana
~ 31.07.2015 - 09:17

ZuzkaZuzička, ďakujem za pekný komentár. Ospravedlňujem sa, že odpovedám až teraz, skôr sa mi nedalo... Uhorky v súdku nezaťažujem, pri kvasení trochu vystúpia hore, ale hroznové listy ich zadržia a zároveň kryjú a chránia. Zhruba po mesiaci, keď už kvasenie ustane uhorky sa v súdku pekne samé "uložia" a sú ponorené v náleve. Žliabok na súdku pravidelne čistím a dolievam doňho vodu (presne tak isto, ako na súdku s kyslou kapustou) a uhorky vyberám čistou vidličkou. Ešte by som zdôraznila naozaj dôkladné vyumývanie uhoriek aj súdku (hlavne v daždivých rokoch, keď sú uhorky od blata, je to dosť náročné vyumývať ich dočista). Robím ich takto vyše 20 rokov a pleseň som na nich zatiaľ nikdy nemala, tak dúfam že ani vy nebudete mať. Pekný deň želám a dúfam, že sa uhorky vydaria a manželovi budú chutiť :)

Zobraziť profil ZuzkaZuzička
~ 01.08.2015 - 11:32

Ďakujem Janka...aj ja, Vám prajem pekný deň.

Zobraziť profil Medovnicek
~ 04.09.2015 - 20:06

Tánička nakladám uhorky podobne, akurát ja nedávam soľ, ale Deko. Takto naložené uhorky sú výborné, pre manžela uhorky prekladám ešte aj cesnakom a feferónkami.