Máme po Vianociach a mnohých z nás dostihla chuť na zdravé stravovanie. Ja som tento rok nemala nezdravo-prejedacie Vianoce, keďže ma postretlo akési krátkodobé ochorenie, vďaka ktorému som 25.12. v bolestiach ležala v posteli a najlepšiu kapustnicu na svete poslala tou istou cestou, akou prišla. Chuť na ryby mi však ostala, preto som si včera kúpila čerstvého pstruha a googlila, ako ho môžem pripraviť. Vyprážať nechcem, kôpor nemám rada, na marinovanie som už nemala čas a Jamie mi dnes tiež nepomohol. Vybrala som si pečenie v rúre a domáce sušené bylinky, čo mi ostali z leta, citrón, olivový olej. A fazuľky.
PS: Prežívam svoje 5. skúškové obdobie, zavretá v našom brnenskom byte, preto dnes varím iba pre seba. A ten pstruh je obrovský! Budem ho jesť aj na večeru a možno mi zostane aj na zajtrajší obed :-D

Pečený pstruh s fazuľkami

Asi hodinu (alebo len 30 minút ako ja - nevedela som vydržať :-D) pred samotným pečením rybku umyjeme, osušíme, položíme na plech s troškou olivového oleja a ochutíme zvolenými prísadami. Ja som ju teda osolila, pridala som drvenú rascu, ktorá bola ale skôr mletá, oregano, 4-farebné korenie z mlynčeka a citrón. Ten treba poriadne vyumývať, nakrájať na kolieska a povyberať z nich jadierka. Na rybu som využila asi 3/4, zvyškom som pokvapkala fazuľky. Na záver rybu na povrchu narežeme zopár zárezmi a prekvapkáme olivovým olejom.

Ďalšia časť predprípravy - cesnak. Použijeme 2 väčšie strúčiky, očistíme ich a nakrájame na tenké plátky. Na hlbšiu panvicu nalejeme olivový olej, pridáme cesnak a osolíme. Necháme chvíľu postáť rovnako ako rybu.

Po "odstávacom" čase šupneme rybu do rúry predhriatej na 180°C (platí pre teplovzdušnú, elektrickej treba viac - asi 200°) a pečieme 15 minút.

Ryba sa pečie a prišiel čas na fazuľky a cesnak. Využijeme 2 panvice - na jednej už máme pripravený cesnak a restujeme ho pri miernej teplote a za zvýšenej pozornosti. Zvlášť cesnakové plátky sú zlobivé - najskôr dlho nič a zrazu chrumky. Chrumky nechceme. Na druhej panvici pripravujeme mrazené fazuľové strúčiky do šťavnata. Takéto fazuľky pridáme k cesnaku a olivovému oleju, dobre premiešame, prípadne dosolíme a pokvapkáme trochou citrónovej šťavy. Príloha je hotová.

Kým sa ryba dopečie, môžeme si pripraviť jednoduchý jogurtový dresing. Potrebujeme len 2 lyžice dobrého bieleho jogurtu, soľ a korenie podľa chuti.

Upečenú rybu zbavíme hlavy, chvosta a kostry, najlepšie všetkého naraz. Ak je dobre upečená, pôjde to ľahko. Dobrú chuť!

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 07.01.2014 - 17:29

Naty, tvoj prstuh vyzerá super! Ja som tiež bola celé sviatky chorá...vlastne my všetci, aj deti... uzdrav sa a nech ti skúšky dobre dopadnú... budem držať palce!

Zobraziť profil Naty
~ 07.01.2014 - 19:55

Ďakujem pekne - za pochvalu aj za palce :) A dúfam, že ste už zdraví a že ste mali pekné sviatky aj napriek chorobe :)