Čatní je omáčka používaná v indickej a juhoázijskej kuchyni, pripravovaná z čerstvých surovín... v Európe sa predáva aj ako sterilizovaná omáčka vhodná na grilovanie, k mäsu aj zelenine. Základom čatní je ovocie alebo zelenina dochutená zmesou korenia a byliniek, takže výsledná chuť je sladko-kyselkavo-pálivo-pikantná :-) Čatní si môžete spraviť z čoho len chcete, výsledná chuť je len na vás a na vašej chuti.

Slivkové čatní a vysmážaný hermelín

Postup je veľmi jednoduchý, všetky suroviny ktoré chceme použiť vložíme do jedného hrnca a pomaly dusíme.
Slivky odkôstkujeme, šalotku nakrájame celkom na drobučko, zázvor nastrúhame a všetko dáme do nižšieho, širšieho kastróla. Pridáme všetky ostatné prísady a na miernom ohni varíme, dusíme asi 50 minút. Občas premiešame, ku koncu častejšie.

Čatní je po cca 50-tich minútach hotové, zmes sa zahustí, všetky chute sa krásne prepoja. Na záver treba ochutnať a dochutiť podľa seba, nie každý má rád pálivé.... naopak ja som pridala ešte trošku čili a štipku cukru, potom to bolo akurát. Slivkové čatní má byť jemne kyselkavé, sladko štipľavé s jemných chvostíkom zázvoru.

Čatní ktoré hneď nezjeme, môžeme zohriať a horúce naplniť do pohára, zavrieť a po vychladnutí dáť do chladničky. Malo by vydržať bez sterilizácie aj 2-3 mesiace, no u nás sa tak ani raz nestalo. Zjedlo sa vždy skôr ako som stihla zistiť, či je to pravda.

K čatní si môžeme pripraviť vysmážaný hermelín, alebo iný biely plesňový syr. Syr jednoducho rozkrojíme na štyri časti..

.. obalíme v múke, v rozšľahanom vajíčku a v strúhanke, do ktorej pridáme sézam. Potom znovu vo vajíčku a v strúhanke. Obalený syr vložíme na 30 minút do mrazničky.

Hermelín vysmažíme a ihneď podávame so slivkovým čatní.

Slivkové čatní s vysmaženým hermelínom je výborná alternatíva pohostenia pre návštevy...

.. je fantastické nielen k syrom, ale aj k mäsu, ja ho robievam napr. k pečeným rebierkam z diviaka :-)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil emko
~ 03.06.2013 - 15:26

och toto je presne balzam na moje narocne tehotenske chute!! dakujem :)

Zobraziť profil EvA
~ 03.06.2013 - 16:34

tak s chuťami, a tehotenskými zvlášť, sa dá pri tomto recepte pekne pohrať... sladké, kyslé pálivé všetko pekne pokope :-)

Zobraziť profil emko
~ 03.06.2013 - 16:38

toto! :)
lebo ja dojem tanier cestovin, hned mam chut na sladke, to musim zajest minimalne klobasou, tu zase vykompenzovat zdravym jablkom a nakoniec to pre istotu cele zajem kyslymi uhorkami ! :))
potom samozrejme odpadnem prejedena do postele, ale aspon mam vyhovorku, ze ved som tehotna :)

Zobraziť profil EvA
~ 03.06.2013 - 16:50

veď to... ja keď som bola tehotná tak som jedla tony mandarínok, všetci mi ich nosili lebo veď za socíku to bol veľmi úzky profil :-) len môj muž si občas posťažoval, že prečo nemám chuť radšej na jablká :-)

Zobraziť profil emko
~ 03.06.2013 - 17:03

:))
no to ja sa snazim vymazat z pamete momenty kedy platim za vsetko to ovocie zeleninu a syre a ostatne mnamky, lebo ach boze! :)

Zobraziť profil Táňa
~ 03.06.2013 - 15:27

Nádherný recept Evi, klobúk dolu! Pozháňam suroviny a ide sa na to!

Zobraziť profil EvA
~ 03.06.2013 - 16:36

Táni, na grilovačku je to úžasné... len neviem kedy budeme najbližšie grilovať pri takomto počasí :-(

Zobraziť profil Táňa
~ 03.06.2013 - 16:52

Veru to netuším...a moja dcéra sa za dva týždne vydáva a sobáš aj celú svadbu má vonku v prírode medzi skalami. Zrejme tam pôjdeme v gumákoch a v pláštenkách.

Zobraziť profil EvA
~ 03.06.2013 - 17:49

tak tu ti už nič nepomôže len dúfať... budem držať palce aby za dva týždne svietilo slniečko nech sa svadba vydarí :-)

Zobraziť profil jerica
~ 03.06.2013 - 15:46

úžasné , k tomu netreba slov, len sa pustiť do práce !!!

Zobraziť profil EvA
~ 03.06.2013 - 16:38

Jarka, ďakujem :-)

Zobraziť profil Horalka
~ 07.06.2013 - 09:56

Dávam 5 hviezdičiek :-)

Zobraziť profil Horalka
~ 04.07.2013 - 08:01

Dobrý deň, robila som vaše čatní z čerstvých višní a chcem vám poďakovať za skvelú inšpiráciu.

Zobraziť profil EvA
~ 04.07.2013 - 09:25

ďakujem za vyskúšanie... verím, že z višní bolo čatní výborné :-)