Ja sama osobne ryby nekonzumujem žiadne. Aj túto šťuku, čo chytil bratranec som pripravila mojej rodine a ja sama som si dala chlieb s maslom. Ani neviem prečo, ale zrejme moja fóbia z rýb pramení z detstva, keď sa mi na vianoce do krčnej mandle zapichla rybia kostička a mama so mnou letela na pohotovosť. Zrejme som o dosť prišla keď som videla rodinku, ako si na šťuke pochutnáva.

Suroviny

 

1500

g šťuka

150

g cibuľa

5

strúčik cesnak

2

ks list bobkový

5

g rasca mletá

30

g soľ

50

ml olej olivový

700

g zemiaky

200

g karotka

100

ml víno biele

2

steblá vňať petržlenová

10

g korenie na ryby

Ako vyzerá rímsky hrniec?

Väčšie kusy šťuky dáme do misky, posypeme už osoleným korením na ryby, polejeme vínom a olivovým olejom. Necháme asi hodinu marinovať. Počas tejto doby máme namočený rímsky hrniec vo vode a očistíme si zemiaky, karotku, cesnak, jarnú cibuľku, červenú cibuľu a bielu cibuľu. Zemiaky nakrájame na štvrtky a karotku len na polovicu. Zemiaky posolíme a posypeme drvenou rascou a premiešame. Rímsky hrniec vyberieme z vody a uložíme doňho pripravené zemiaky a zeleninu. Položíme na to bobkové listy a polovinu z cibuliek, vňaťky a cesnaku.

Na túto vrstvu poukladáme pripravenú šťuku a prelejeme zbytkom marinády z misky. Obložíme zbytkom cibuliek, vňaťky a cesnaku. Netreba ani ničím podlievať.

Hrniec zakryjeme a dáme do studenej rúry piecť na 200 stupňov asi 100 min. Asi v polovine pečenia môžete skontrolovať hrniec - skoro do polovice hrnca sa vytvorí šťava. Ak by to bolo suché, podlejte horúcou vodou, ale ja som nedala ani kvapku a na konci bolo šťavy dosť.

Po upečení hrniec odokryte a môžete podávať jedlo rovno z neho, alebo naservírovať na taniere. Takto pripravené jedlo v rímskom hrnci je dietnejšie, no šťavnaté a malá zmena nikomu občas neuškodí...

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa