fazuľa čierne oko

Fazuľa čierne oko dostala svoj názov podľa charakteristickej čiernej alebo žltej škvrny na krémovo bielom podklade. Má jemnú chuť, ktorú je možné zvýrazniť pridaním rôznych korenín. Obsahuje veľa kyseliny listovej.

Čím je fazuľa tmavšia, tým má výraznejšiu chuť a jej proteíny sú stráviteľnejšie. Fazuľa čierne oko pochádza z južnej Afriky, kde sa dodnes vo veľkom rozsahu pestuje. Odtiaľ sa na začiatku 18. storočia dostala s čiernymi otrokmi do Ameriky. V súčasnej dobe je jej hlavným dodávateľom Kalifornia.

Návod na prípravu: Fazuľa čierne oko sa namáča 8-12 hodín a varí 1 hodinu (v tlakovom hrnci 15 minút). Výborná je hlavne na prípravu polievok a rôznych zeleninových nákypov.