šťava citrónová

Citrón je plod citrónovníka (lat. Citrus limon). Plody citrónov sú tzv. hesperídiá a sú vajcovitého tvaru, veľkosti slepačieho vajca alebo väčšie.
Môžu byť tmavozelené, svetlozelené, až do žlta.
Obsahujú veľké množstvo kyseliny citrónovej a vody, preto sa používajú ako prírodné okysľovadlo do mnohých pokrmov, alebo sa z nich získava kyslá šťava.
Citrusy z radov citrónovníkov pochádzajú zo subtrópov, ale je možné ich pestovať aj na Slovensku v miernom pásme a to v skleníkoch alebo v byte.
Chlorid sodný (NaCl alebo kuchynská soľ) je dôležitá minerálna látka ľudskej a zvieracej potravy. Používa sa ako korenie aj ako technická surovina v chemickom priemysle a ekonomike. V prírode sa vyskytuje ako minerál halit.
viac >