Ake noze pouzivate?

Mat v kuchyni dobry noz, znamena znacnu usporu roboty. Ake noze pouzivate? Mate nejaku oblubenu znacku? Velkosť? Preferujete jeden alebo mate sady?

Ked som voľakedy 3-4 roky po prevrate prisiel robit do masiarstva za pult robil tam taky stary Pan majster a ked som sa ho opytal akaky vercajx si mam do roboty kupit, tak mi ukazal svoje 4 noze a povedal taketo...
Ked kupujes noz musis ho chytit do ruky musi v nej sediet a nesmykat sa ani v mokrej ruke preto nekupuj gumene ani umele rucky rucka musi byt z tvrdeho ddreeva a toto zistis tak ze do rucky sa neda urobit nechtom ryha...
Hned dalsiu vec ktoru urobis je ze ho opri o dosku bokom o hrot a zatlac ked je dobry nebude pruzit ani sa ohybat viac nez je potrebne...
Noz nikdy neumyvaj v horucej vode a uz vobec nie v umyvacke...
Ak noz pouzivas denne treba ho raz za mesiac az 2 tyzdne jemne pretiahnut po jemnejjemnej bruske a po dokonceni roboty pomojkat ocielkou...
Noze treba mat zabalene v olejovane flanelovej handre z dedovej kosele.. :-) alebo aspon nnastrkane v bloku a nie jak babka v kredenci v supliku... :-)
A co sa tyka znacky tak solingen bol v tych casoch top..zial odvtedy uz chrlia aj spustu "jednorazovych" nozov..
Ja som za ne dal vtedy skoro vyplatu a mam ich dodnes aj s jednym od Pana majstra Fajtaka ktory mi dal ked odisiel na odpocinok :-)

Vďaka za vyčerpávajúcu odpoveď pre Ignáca. Napísala by som to podobne. Voľakedy som mala aj jeden super nôž zakúpený v špeciálnej viedenskej predajni nožov, dali mi ho z trezoru. Podotýkam mala - než mi ho v práci ukradli :-)

Sekcia: