Kakaovy zavin

Tani ja by som sa chcela opytat taku vec. Chcela by som spravit tvoj kakaovy zavin. Len nemam pekarnicku a este som kysnute cesto nerobila. Ako sa to ma v skratke zmiesat dikopy ? Najprv vajcia s smukou ? A ten kvasok do milieka ? Mozem to aj rucne vymiesat, kedze nemam stroj ?vdaka moc. Su tu uzasne recepty.

Ja ak môžem odpovedať, tak skúsim, keďže robím z kysnutého cesta už pomaly každý deň niečo :)

To, že nemáš pekárničku vôbec nevadí.

Ak máš v recepte čerstvé droždie, tak si urob najprv kvások, aby si si otestovala, či sú kvasnice v poriadku. Teda rozdrob droždie do malej časti mlieka (stačí 50 ml) s lyžičkou cukru (mlieko a cukor si odrátaj z celkových surovín v recepte). Nechaj asi 10 minút niekde v teple a potom by si mala vidieť, ako kvások pracuje a vytvorili sa ti bohaté bublinky. Ak sa nevytvorili, tak máš buď staré a zlé droždie, alebo si dala príliš horúce mlieko a to kvasinky zabilo. Mlieko musí byť len vlažné!
(Ak máš len droždie sušené, postupuj podľa pomeru, 1 kocka čerstvého je 42 gramov a to sa rovná asi 2 polievkovým lyžiciam sušeného)

Takže keď sa kvások podaril, môžeš pokračovať. Do väčšej misy si preosej múku (tú je dobré skladovať na teplom suchom mieste, nech nie je navlhnutá). Do stredu urob jamku, vlej do nej kvások. Pohárik, kde si robila kvások, môžeš vypláchnuť zbytkom vlažného mlieka, ako je predpísaný v recepte. Pridaj k múke a tiež vajce, cukor a olej. Pridaj štipku soli, nie veľa, lebo inhibuje kvasný proces. Pomaly zamiešaj vidličkou alebo vareškou, aby múka pekne postupne vstrebala tekutinu. Prehoď si spojené cesto na dosku a začni hniesť rukami. (Alebo si ušetri námahu a použi mixér s hákmi). Cesto vždy roztiahni, konce spoj, otoč a to isté dokola. Idea je dostať do cesta čo najviac vzduchu. Za pár minút by malo byť pekne hladké a elastické. Daj znovu do misy, zakry sáčkom, utierkou a daj najlepšie do vypnutej rúry, kde je stabilná teplota. Niektoré rúry majú aj špeciálny program 35 stupňov, práve na kysnutie.

Väčšinou kysne cesto aspoň hodinu, aby zdvojnásobilo svoj objem. To už sa líši od špecifického receptu. Každopádne toto sú základy prípravy kysnutého cesta a už len nabrať odvahu a do toho. Určite sa ti podarí! :)

Sekcia: