Nemám vo svojom okolí nikoho, kto by nepoznal naše klasické francúzske zemiaky. Možno iba Francúzi nevedia o aké jedlo ide :-)
Ja ich najradšej robím v lete, keď sú nové zemiaky. Vtedy ich pripravujem zo surových a sú oveľa šťavnatejšie.

Francúzske zemiaky

Očistené umyté a osušené nové zemiaky nakrájame na tenké koliska do misy. Osolíme, posypeme mletým korením a polejeme olejom. Premiešame a polovicu dáme do stredne veľkého hlbšieho plechu, alebo do pekáča. Na zemiaky rozložíme ošúpanú na tenké kolieska nakrájanú slovenskú točenú salámu a na ňu dáme 6 na tvrdo uvarených vajec nakrájaných tiež na kolieska. Posypeme polovicou syra.

Druhú polovicu zemiakov poukladáme na vrch. Smotanu rozmiešame so 4 vajcami a polejeme zemiaky. Poriadne pritlačíme, aby sa dobre spojili, nebudú sa potom pri krájaní rozsýpať. Na vrch nasypeme druhú polovicu syra. Vložíme do rúry a pečieme na 180 stupňov asi hodinu.

Suroviny

 

2000

g zemiaky

2

KL soľ

1/2

KL korenie čierne mleté

100

ml olej

500

g saláma mäkká

10

ks vajce

200

g syr tvrdý

250

ml smotana kyslá

Zdieľať



Komentáre

Zobraziť profil Zuzka 1301
~ 29.05.2014 - 18:49

moja dcerka nikdy nezjedla francuzske zemiaky...dnes som ich urobila podla Vas Tanicka a boli vynikajuce :) dcerka jedla dva krat :)

Zobraziť profil emko
~ 30.05.2014 - 13:46

wau, vyzeraju nadherne!

Zobraziť profil Tana
~ 29.05.2014 - 19:32

Zuzka ďakujem za krásnu fotku a som veľmi rada, že si recept vyskúšala :-)

Zobraziť profil Rutto
~ 22.10.2013 - 22:35

..takto som ich poznal dlhe roky ale az moja pani mi raz urobila "francuzaky" klasicky po starom bez smotany a u tych som ostal dodnes len som si recept prionacil miesto tocenej restovana cibulka (ked je sezona tak mlada aj s vnatou) s paprikou a nadrobno nasekanou slaninkou a korenie podla nalady
=) šmakes

Zobraziť profil Tana
~ 23.10.2013 - 16:01

To máš recht Rudy, moje kolegyne ich robia tiež každá ináč, aj podľa nálady, aj podľa sezóny a vždy sú dobré :-)

Zobraziť profil toulouse
~ 22.10.2013 - 13:48

tak to mas pravdu,ze nevedia co to je za jedlo,mam to z vlastnej skusenosti.:-)

Zobraziť profil Tana
~ 22.10.2013 - 15:53

:-) no hlavne že my to vieme...

Zobraziť profil Kamča
~ 22.10.2013 - 13:15

Já přidávám i kyselou okurku. Ale na toto jídlo je hodně variací... Mňam!