Je to excelentný pán zákusok. Kedysi ho predávali u nás v cukrárni a býval jeden z mojich najobľúbenejších. Je v ňom všetko, čo mám rada - snehová jahodová pena ako v indiánoch, jemný žĺtkový krém s ananasom a korpus ľahučký ako vánok...Pridám sem recept na prípravu, ako ho robím ja, lebo recepty sa v mnohom líšia.

Novozámocké rezy

Najskôr pripravíme korpus na veľký plech o rozmere 40 x 40 cm. Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme do peny a prišľaháme teplú vodu s olejom. Do tejto hmoty stierkou primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom. Pomalými krúživými pohybmi primiešame aj tuhý sneh z bielkov.

Cesto prelejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme do ružova na 180 stupňov. Rúru neotvárame skorej, aby korpus ostal nadýchaný. Pečiem asi 30 - 35 minút. Pre istotu oprobujte špajdlou, či je už cesto upečené. Než koprus vychladne, dajte do hrnca mlieko, cukor, žĺtky a múku a za neustáleho prešľahávania priveďte k varu, chvíľku prevarte a nechajte vychladnúť. Dobré je občas premiešať, aby puding nechytil kôru, alebo zakryť fóliou. Do vychladnutého krému prišľahajte do peny maslo, pridajte na jemno nasekané kúsky ananasou (dobré je ho cez sitko ešte vytlačiť od šťavy). Ananas len stierkou jemne do krému vmiešajte, nešľahajte, aby sa vám krém nezrazil.

Vychladnutý korpus rozkrojte pozdĺžne na dva obdĺžniky, naplňte krémom, priložte druhý plát a potrite zbytkom krému. Nad parou ušľahajte tuhý sneh z bielkov spolu s cukrom (asi 10 minút) pridajte roztlačené čerstvé jahody bez šťavy, odstavte z pary a po chvíľke ešte vyšľahajte do vychladnutia. Sneh musí byť fakt tuhý, keď vytiahnete metličky, musí sa na snehu vytvoriť spica :-)

Nakrájajte na väčšie štvorce a na každý nastriekajte penu. Na vrch peny jemne zvrchu nastrúhajte kúsok čokolády. (alebo posypte grankom) Podávajte s úsmevom k dobrej kávičke :-)

Zdieľať



Komentáre

Zobraziť profil emicka1523
~ 11.08.2013 - 16:02

joooj nadherne:)tak na toto sa veru nechytam:):)

Zobraziť profil Tana
~ 11.08.2013 - 16:05

Ale Emi, čoho sa bojíš, veď je to jednoduché a ty si šikovná :-)

Zobraziť profil emicka1523
~ 11.08.2013 - 16:34

Tanicka tych spiciek sa bojim...ja s cukrarskym vreckom narabat neviem veru:):)zase az taka sikovna nie som:)ale mozno keby som skusala ...hmm no neviem:)aj tak mam respekt pred tvojim pecenim...si super ..kucharka aj cukrarka:):)