Vaječné venčeky z odpaľovaného cesta máme doma všetci radi.

Krém na venčeky často mením, raz urobím pudingovo-šľahačkový, niekedy pudingovo-maslový a inokedy pudingovo-tvarohový. Vždy uvarím v mlieku zlatý klas a primiešam buďto maslo vyšľahané s cukrom, alebo vyšľahanú šľahačku, alebo tvaroh z cukrom. Vždy sú vynikajúce. Dôležité je upiecť pekné venčeky. Veľmi záleží od rúry akú máte. Ja mám už tretiu a vždy bola dĺžka pečenia iná. Preto pár kúskov najprv vyskúšajte upiecť a odsledujte si tú svoju rúru...
Do receptu som uviedla krém so šľahačkou, tú môžete vymeniť za maslo, alebo jemný tvaroh.

Venčeky

V hrnci si necháme zovrieť osolenú vodu s maslom a do vriacej prisypeme naraz preosiatu múku, ktorú varechou restujeme, aby v múke zmazovatel škrob a bol schopný prijať väčšie množstvo vody. Správne orestovaná hmota by sa nemala lepiť ani na hrniec, ani na varechu a mala by vytvoriť guľu. Túto hotovú hmotu restujeme aspoň štyri minúty a preložíme ju do misky.

Po miernom vychladnutí do nej pridávame jedno vajce po druhom, postupne a hákmi ich vpracovávame do hmoty. Keď je hmota príliš hustá, môžeme ju rozriediť malým množstvom vody, ale nemalo by to byť riedke, lebo by sa korpusy roztekali. V konečnej fáze háky vymeníme za metličky a došľaháme na mierne lepivú hmotu, ktorú dáme do cukrárskeho vrecúška zvnútra pogumovaného, aby sa nám lepšie pracovalo.

Hmotu striekame na vymastený plech do okrúhleho tvaru pomocou širšej vrúbkovanej špičky. Následuje pečenie, ktoré nie je až tak jednoduché. Rúra musí byť dobre predohriata na 200 stupňov. Vložíme do nej plech a predpiekame aspoň 20 minút, pričom rúru nesmieme otvoriť. Keď korpusy dosiahnu väčší objem (nafúknu sa) a začnú sa mierne zafarbovať, znížime teplotu o 40 stupňov, rúru troška pootvoríme, asi na pol centimetra. Robí sa to preto, aby mohla odísť von prebytočná para, ktorá by mohla cesto korpusov potrhať. Takto dopekáme - sušíme podľa potreby asi 10 minút. Musíme však rúru sledovať. Skúšku spravíme tak, že po 25 minútach rýchlo vyberieme jeden korpus a nožíkom ho rozkrojíme.

Nôž musí byť čistý, nemala by na ňom zostať žiadna lepivá hmota, vtedy sú venčeky upečené aj zvnútra, preto pri pečení neponáhľajte a rúru zbytočne neotvárajte!
Z mlieka, cukru a zlatého klasu uvaríme hustý puding. Horúci ho posypeme mletým cukrom, aby nechytil kôru. Do vychladnutého pudingu vmixujeme rum. Šľahačku vyšľaháme do tuha a obe hmoty spolu dobre prešľaháme. Šľahačku je dobré použiť rastlinnú, ak máte živočíšnu, pridajte stužovač. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na spodné časti venčekov čiapočky. Priklopíme vrchnou časťou a hotové pocukrujeme.

Suroviny

 

Cesto:

300

g múka polohrubá

500

ml voda

100

g maslo

8

ks vajce

štipka

štipka soľ

Krém:

700

ml mlieko

150

g cukor

2

ks puding vanilkový

50

ml rum

700

ml smotana na šľahanie

Zdieľať



Komentáre

Zobraziť profil Marika24
~ 04.06.2013 - 18:03

Krásne venčeky,ako maľované.

Zobraziť profil Táňa
~ 04.06.2013 - 18:05

Ďakujem pekne Marika :-)

Zobraziť profil Kamča
~ 20.10.2013 - 10:49

Maličko se odpalovaného těsta bojím, ale je to jen předsudek. Ty tvoje věnečky jsou nádherné, úplně jsi mě navnadila na jejich vyzkoušení. ;-)

Zobraziť profil emko
~ 20.10.2013 - 11:00

ja som sa odpalovaneho tiez vzdy bala..
ked som to vyskusala, tak som bola milo prekvapena, ze ved to vobec neni tazke :)
uz sa len hrat s plnkami :))

Zobraziť profil zuzanam
~ 27.10.2013 - 21:42

Chcem sa podakovat za recept...prvy raz v zivote som sa odhodlala na odpalovane cesto a .....PODARILO SA! venceky, sice nie take krasne ako Tvoje, boli tak akurat chrumkave aj makke zaroven, krem lahodny...mrzi ma, ze uz nie su, mohla som odfotit, tak teda nabuduce :)

Zobraziť profil Táňa
~ 28.10.2013 - 07:47

To som rada! Viem si predstaviť, ako ti je :-) mne sa kedysi podarili až na tretí raz... lebo som nemala dobrý recept.

Zobraziť profil micuke
~ 01.02.2014 - 20:04

takze - upecene, krasne a chutne! Dik za receptik, ta plnka je taka lahsia oproti maslovej a su aj menej sladke, co mi vyhovuje. A tak ma to bavilo :D Pri ceste som nestihla, ale pri plnke som vyskusala podla Tatrankinho receptu na varecha.pravda.sk dat plnku /cesto najskor do mikrotenoveho sacku, ten hore zaviazat a v jednom rozku viac odstrihnut a cele to dat do klasickeho plateneho - bolo to super, cista praca

Zobraziť profil Táňa
~ 01.02.2014 - 21:13

Ja mám cukrársky sáčok pogumovaný, nie látkový, takže čistá práca stále...opláchnem a idem ďalej :-) je drahý, ale perfektný

Zobraziť profil 5nana
~ 02.04.2014 - 08:35

Dajú sa venčeky upiecť 3-4 dni dopredu a neskôr ich len naplniť ?

Zobraziť profil emko
~ 02.04.2014 - 08:51

podla mna urcite, len by som ich dobre uskladnila v chladnicke :)

Zobraziť profil zuzka75
~ 30.06.2014 - 20:25

dobrý deň...keď chcem namiesto šlahačky do krému maslo,tak kolko???ďakujem...