Zapekaný špenát som zvykla kedysi robiť k Veľkonočným sviatkom. Vtedy som špenát miešala s mladou žihľavou a spolu zapekala.
Bývalo pravidlom, že na jar sme mali v záhrade vždy čerstvý mladučký špenát. Lenže ako dobre vieme, pani Zima sa ťažko vzdáva v poslednom období svojho žezla a tak aj jarné rastliny a zelenina dozrievajú s riadnym oneskorením.
Špenát je však zelenina, ktorá sa dá sadiť viackrát do roka a preto je na trhu dostať krehký čerstvý špenát dosť často.

Zapekaný špenát

Väčšiu kyticu čerstvého špenátu umyjeme, hrubé stonky odstránime a špenát vložíme do hrnca s trochou horúcej vody, hrniec zakryjeme, špenát sparíme a ihneď ho vyberieme a vložíme do veľkej misky s ľadovou vodou, aby nestratil farbu. Špenát po sparení zmenší objem, ale nestratí na chuti. Listy vyberieme z vody a necháme na sitku odkvapkať.

Takto pripravený špenát nakrájame na hrubšie kusy, ochutíme soľou, zastrúhame muškátovým orieškom, pridáme vaječné žĺtky a na malé kocky nakrájané dve guľky mozarelly. Bielky v druhej miske vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a obe hmoty zľahka jemným premiešaním spojíme. Zapekaciu misku, alebo formu vytrieme maslom a preložíme do nej homotu, ktorú jemne uhladíme.

Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 150 stupňov a pečieme asi 40 minút. Po zapečení necháme vo forme jemne vychladnúť a nakrájame. Tento zapekaný špenát vyzerá ako slaný koláč, pritom je celkom bez múky. Žĺty spolu s možarellou pri pečení klesnú na dno misky a vytvoria tak niečo ako spodné cesto pod špenátom.

Zdieľať