banán plantain

banán plantain

banán plantain

Banány Plantain sú dôležitou potravinou vo východnej a strednej Afrike a v niektorých častiach Ázie, kde ich ľudia poznali a jedli už v 6. storočí pred našim letopočtom.

Jedná sa o väčšie banány s tuhšou šupkou, ktoré sa používajú výhradne na varenie. Kým sa veľké množstvo škrobu tepelnou úpravou nepremení na cukor, nie sú chuťovo príliš lákavé.

Jedlé banány plantain sú najskôr zelené, postupne žĺtnu, potom majú čierne škvrny a celkom zrelé sú úplne čierne. Zelené, nezrelé banány plantain majú škrobovú, zemiakovú chuť. Môžu sa krájať na kolieska a vysmážať ako chrumkavé chipsy. Keď je vnútrajšok zrelý a sladký, je vhodný na prípravu kaše, restovanie, pečenie, varenie, sušenie na slnku a do jedál od kari až po západoafrickú kašu fufu. Najvhodnejší spôsob úpravy týchto sladkých banánov je ale vysmážanie.

Skúsili sme doma tri spôsoby vysmážania banánov plantain. Od toho najjednoduchšieho, kedy sa iba banány pokrájajú na kolieska a hodia do…