Viete, aký druh panvice kedy použiť?

emko ~ 27. apríl 2022 - 10:18

Viete si predstaviť, že by vo vašej kuchynskej výbave chýbala kvalitná panvica? A naozaj stačí len jedna? Veď v ponuke je také široké množstvo druhov, materiálov a veľkostí... Poďme sa spolu pozrieť na to, ako vybrať kuchynskú panvicu.

Ako zistím, ktorá panvica je pre mňa tá pravá

Zdá sa vám, že výber panvice je obrovská veda? Predtým, ako sa vyberiete do obchodu, si najskôr odpovedzte na tieto 3 otázky:
    1. Na akej platni budem panvicu používať?
    2. Pre koľko osôb bežne varím?
    3. Aké druhy jedla varím najčastejšie?
Tie vám pomôžu určiť správnu veľkosť, potrebný typ a aj vhodný materiál. Následne si už len stačí pozrieť ponuku jednotlivých druhov panvíc a vybrať si tú správnu. Širokú ponuku panvíc nájdete aj v slovenských hypermarketoch. V Tesco letáku navyše nájdete pri každej panvici aj informáciu o jej veľkosti a použitom materiáli, čo vám pomôže rýchlejšie sa zorientovať. 
Pozrite si priehľadného sprievodcu, ako si správne vybrať konkrétnu veľkosť, materiál aj typ panvice.

Druh sporáku

Podobne ako pri hrncoch, aj pri panviciach platí, že nie každá panvica je vhodná na každý druh sporáku. Predtým, ako siahnete po konkrétnej panvici si preto najskôr overte, či bude spolupracovať so sporákom, aký máte doma. 
Značky, ktoré vám prezradia, na aký druh sporáku je panvica určená, nájdete na jej spodnej časti (časť, ktorá sa pokladá na sporák). Medzi typické označenia panvíc patria:
    • Plynový sporák – symbolizuje ho horiaci horák.
    • Elektrický sporák – platnička s tmavým krúžkom v strede.
    • Indukčná varná doska – vlnovky.
    • Sklokeramická varná doska – kruh tvorený viacerými prerušovanými čiarami.

Veľkosť panvice a materiál

Správnu veľkosť panvice vám pomôže vybrať počet ľudí, pre ktorých bežne varíte. Základné odporúčanie:
    • 1 osoba  – priemer 10 až 12 cm,
    • 2 osoby  – priemer 20 až 22 cm,
    • 3 osoby  – priemer 24 cm,
    • 4 osoby  – priemer 26 až 28 cm,
    • 5 a viac osôb  – priemer 30 až 32 cm.
Materiál, z ktorého je panvica vyrobená ovplyvňuje nielen starostlivosť o ňu, ale taktiež aj druh úpravy pokrmov (varenie, pečenie, dusenie...), na ktorý je vhodné ju použiť.

Hliníkové panvice
Hliníkové panvice patria medzi tie najuniverzálnejšie. Hliník je zvyčajne potiahnutý vrchnou ochrannou vrstvou (môže byť z rôznych materiálov). Tieto panvice preto nie sú vhodné do umývačky riadu. Oceníte ich najmä pri dusení rôznych druhov jedál, či príprave vajíčok bez použitia oleja.
Panvica z ušľachtilej ocele
Oceľ má dlhú životnosť, avšak prináša so sebou aj jednu nevýhodu – bez použitia oleja či masti si s touto panvicou neporadíte. Ideálna je na prudké opekanie jedla.
Keramická panvica
Keramická vrstva dodáva panvici hladký povrch, vďaka čomu sa jedlo len tak nepripáli. Vhodná je na pečenie aj dusenie. Zvyčajne je tieto druhy panvíc možné umývať aj v umývačke riadu.
Liatinová panvica
Liatinové panvice sú typické dobrým udržiavaním tepla. Vhodné sú preto najmä na dusenie.

 

Základné typy panvíc

Podobne ako materiál panvice, aj jej konkrétny typ ju predurčuje na prípravu určitých druhov jedál. Nie každá panvica je totiž vhodné na prípravu každého druhu jedla.

WOK panvica
WOK panvice sú známe predovšetkým z ázijskej kuchyne. Sú hlbšie, majú kotlíkový tvar a menší priemer dna, než vrchu panvice. Tieto panvice sú určené na restovanie, smaženie aj varenie. Zvyčajne sú väčších rozmerov, vďaka čomu v nich pohodlne pripravíte menu aj pre viac ľudí. Najčastejšie sa vyrábajú z ocele alebo liatiny.
Grilovacia panvica (panvica na steaky)
Grilovacie panvice sú zvyčajne štvorcového tvaru s vrúbkovaným povrchom. Tieto panvice sú pomerne ťažké. Často tú platí rovnica, čím kvalitnejšia grilovacia panvica, tým ťažšia. Tie najkvalitnejšie sa vyrábajú zo zliatiny železa. Vhodné sú na prípravu steakov, grilovaného mäsa a zeleniny.
Panvica na palacinky
Panvica s nízkym dnom a plochými okrajmi je určená na prípravu palaciniek a iných placiek. Tieto panvice majú nepriľnavý povrch a sú ľahké. Otáčanie palaciniek vo vzduchu vám s nimi pôjde pekne od ruky.
Panvica na lievance
Panvica na lievance je podobná tej na placky, avšak jej vnútro je rozdelené na 4 rovnaké kolieska. Oceníte ju pri príprave lievancov, malých placiek či hemendexu. Najčastejšie sa tieto panvice predávajú so 4 okami, no dostupné sú aj väčšie verzie, ktoré umožňujú naraz pripraviť až 7 placiek.
Klasická panvica
Klasická panvica je zlatý štandard, ktorý sa v sebe snaží kombinovať výhody viacerých druhov špeciálnych panvíc. Jej úlohou je byť čo najuniverzálnejšia a umožniť komfortnú prípravu rôznych druhov jedál. Klasické panvice majú rovné dno so zaoblenými stranami.
Hlboká panvica
Hlboké panvice sú určené na restovanie mäsa a zeleniny. Vďaka väčšiemu objemu sú vhodné aj na spoločnú prípravu mäsa a omáčky. Štandardne majú tieto panvice väčšiu hmotnosť a predávajú sa aj s pokrievkou.
Potom, ako ste si vybrali vhodný druh panvice, už stačí len zájsť do obchodu, odskúšať si, ako vám sedí v ruke a hor sa na prípravu tých najchutnejších jedál.

 

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …

Zdielaj