Keď doma smažíme zemiakové placky, vedia to všetci susedia! Tá vôňa po cesnaku a majoránke je neodbytná :)
Zemiakové placky celá rodina milujeme a preto ich robíme pomerne často. Máme ich nielen ako prílohu, ale aj len tak samotné, či so syrom alebo s kyslou kapustou.
Recept na zemiakové placky som postupne ladila, až som ho vyladila myslím do maxima a s touto verziou som úplne spokojná. Sú ochutené tak dobre, že ja k nim mám najradšej už len trocha kyslej smotany, alebo acidko.
Môžete smažiť na väčšej panvičke, alebo na lievancovej. Zemiakové placky je najlepšie smažiť na masti, alebo na prepustenom masle. Vtedy sa nepripaľujú, sú chrumkavé a neskutočne dobré.
Môžete skúsiť aj švédsku chrumkavú verziu placiek, nazývanú Rösti.

Zemiakové placky

Suroviny

 

500

g zemiaky

1

KL soľ

1/2

KL korenie čierne mleté

1/2

KL rasca mletá

2

KL majoránka sušená

2

strúčiky cesnak

1

ks vajce

2

PL múka hladká

2

PL mlieko

3

PL maslo prepustené

Zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Osolíme a necháme 5 až 10 minút voľne oddýchnuť. Pustia šťavu, ktorú poriadne zo zemiakov scedíme.

Prídame korenie, roztlačený cesnak, rascu, majoránku a vajce. Zaprášime múkou a rozmiešame. Ešte prilejeme mlieko a znovu dôkladne premiešame.

Zemiakové placky smažíme na rozpálenej panvici potretej rozpusteným maslom na stredne veľkom plameni. Z každej strany pár minút, pekne do zlatova.

Samozrejme môžeme robiť placky menšie aj väčšie. Kľudne aj na dvoch panviciach naraz, dá sa to pekne stíhať a ušetríme tak čas.

Podávame s kyslou kapustou, syrom, s kyslou smotanou. Alebo ako prílohu k mäsu, špenátu, gulášu a podobne.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil zutu
~ 05.06.2016 - 09:20

Ahoj, tradicne zemiakove placky...mnam...urcite vyskusam. :-) Prosim ta, a co to mas za panvicu? Pridas link? Vyzera byt kvalitna...dakujem

Zobraziť profil emko
~ 05.06.2016 - 10:45

Ahoj :)
Ja uz nepouzivam ine panvice, nez liatinove, strasne som s nimi spokojna. Okrem toho, ze krasne drzia teplo, tak su ovela zdravsie nez teflonove..
Pozri tu http://www.prijemneveci.sk/liatinova-panvica-na-lievance-s-drevenou-ruck...

Zobraziť profil zutu
~ 06.06.2016 - 23:29

Tak panvica vyzera super, aj ta cena je teda :-)
teflonove su skodlive? som sa nedocitala este...pridas clanok alebo hodis aspon link, nech nastudujem? a tie liatinove mozu byt aj na sklokeramicku varnu dosku? je napisane,ze vhodna na vsetky tipy varicov

Zobraziť profil emko
~ 07.06.2016 - 09:57

Tak z kazdej panvice ked ju pouzivas, sa uvolnuju latky materialu, z ktoreho je vyrobena do jedla (v pripade teflonu teda plastove ciastky). Hlavne ak je poskriabane. Co mne sa pri teflonovych panviciach opakovane stavalo, aj ked som sa neviem ako o ne starala. Takze po dvoch rokoch cca som vzdy panvicu vyhodila.
Liatina je uplne inde. Tato kvalitna co mam ja, ti jedlo maximalne obohati zelezom. Okrem toho ta 25 rocna zaruka uz hovori o tom, ze panvica daco vydrzi.

A ja mam tiez sklokeramicku dosku, aj ked chcem ju zamenit casom radsej za indukciu, no a pouzivam na nej panvicu v pohode, dokonca aj v rure, aj na otvorenom ohni sa da..

Ale dobry tip si mi teraz dala a nejaky clanok o tom napisem. Mozno sa bude hodit zaciatocnikom, co zariaduju prvu kuchynu a v riadoch sa este nevyznaju...
:)

Zobraziť profil Andrea
~ 11.07.2017 - 20:08

Perfektný recept, konečne som urobila placky, ktoré sa mi netrhali, neboli ani hrubé, ani tenké. Išla som podľa Vášho receptu, dala som o jeden zemiak viac, lebo sa mi zdalo pre nás málo, tak som trochu pridala rovnú lyžicu múky...a perfektné! Tak ako minule som podľa Vás varila frankfurtskú polievku,ktorú manžel chválil :-) Dnes som bola v obchode a napadlo ma, že kúpim kel a skúsim bravčové v keli.Tak si hovorím,že musím ale zavolať mame,ako sa to robí.No ale reku,pozriem na bonvivani...a čo som našla - bravčové v keli.Zajtra robím :-) Vďaka za skvelé, klasické,jednoduché recepty.

Zobraziť profil emko
~ 14.07.2017 - 17:52

Paráda, mám veľkú radosť a vďaka za pochvalu :)