Sviatočný koláčik

emko ~ 11. apríl 2014 - 5:54

Tento koláčik pečiem len pre výnimočné chvíle. Šafrán mu dodáva takmer vznešenú, veľmi jedinečnú chuť, okraje sú karamelovo chrumkavé a vnútro krásne vláčne.
Výhodou je, že je pripravený za pár minút. Stačí v mise zamiešať suroviny a dať piecť. Je výborný pre deti a tiež je bezlepkový.

Suroviny
200
g
1
KL
100
g
3
ks

V mise zmiešame mandle, sušené mlieko, cukor a šafrán. Primiešame rozpustené maslo a napokon aj na našľahané vajcia. (Ja som použila cukor trstinový, preto je koláčik tmavší)

Tortovú formu (cca 28 cm) vymastíme, vysypeme a vlejeme do nej cesto. Pečieme asi 45 minút na 160 stupňoch.

Koláčik je veľmi chutný aj samotný. Korpus koláčika dlho vydrží. Nakrájaný na malé kúsky sa dá aj zamraziť a dostanete tak fajnú delikatesku do zásoby.
Ale obložiť ho môžete čímkoľvek, šľahačkou, ovocím, ...
Tentokrát mal môj syn 2 roky, tak som použila puding a čerstvé marhule.

Komentáre

anuk ~ 24. február 2021 - 14:17

Dobrý deň, myslíte, že šafrán bude v recepte veľmi chýbať ? Alebo mi viete poradiť čím by som ho mohla nahradiť ? vďaka :-)

0

zutu ~ 11. máj 2016 - 12:49

Prosim ta, ake susene mlieko? kde to kupim? vdaka? a safran najdem normalne pri koreninach? dik

0

emko ~ 12. máj 2016 - 10:57

In reply to by zutu

Susene mlieko kupis bezne v obchodoch. byva v regaloch spolu s trvanlivym, alebo tatra mliekom. .. A safran nemavaju uplne vsade, v supermarketoch ho ale najdes, alebo v obchodoch so zdravou vyzivou, ci koreninami specificky. Urcite bude aj v eshopoch ked si das do vyhladavaca.
Inak pozor, tento kolacik nie je ako bezna torta z piskotoveho cesta, ale je velmi vlacny, skor ako indicka halva ak poznas. Nam ale taky chuti. Oplati sa ho piect vo vacsej forme alebo pekaci, aby bol nizky. Mozes kludne urobit aj tenke rezy z neho ;)

0

Tana ~ 21. júl 2013 - 4:16

Tento musím extra pochváliť, bol vynikajúci :-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj