Tento koláčik pečiem len pre výnimočné chvíle. Šafrán mu dodáva takmer vznešenú, veľmi jedinečnú chuť, okraje sú karamelovo chrumkavé a vnútro krásne vláčne.
Výhodou je, že je pripravený za pár minút. Stačí v mise zamiešať suroviny a dať piecť. Je výborný pre deti a tiež je bezlepkový.

Sviatočný koláčik

Suroviny

 

200

g mlieko sušené

200

g cukor

75

g mandle mleté

1

KL šafrán

100

g maslo

3

ks vajce

V mise zmiešame mandle, sušené mlieko, cukor a šafrán. Primiešame rozpustené maslo a napokon aj na našľahané vajcia. (Ja som použila cukor trstinový, preto je koláčik tmavší)

Tortovú formu (cca 28 cm) vymastíme, vysypeme a vlejeme do nej cesto. Pečieme asi 45 minút na 160 stupňoch.

Koláčik je veľmi chutný aj samotný. Korpus koláčika dlho vydrží. Nakrájaný na malé kúsky sa dá aj zamraziť a dostanete tak fajnú delikatesku do zásoby.
Ale obložiť ho môžete čímkoľvek, šľahačkou, ovocím, ...
Tentokrát mal môj syn 2 roky, tak som použila puding a čerstvé marhule.

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 21.07.2013 - 14:16

Tento musím extra pochváliť, bol vynikajúci :-)

Zobraziť profil emko
~ 21.07.2013 - 14:24

;)
a to si dostala ako bonus specialnu vyskrabkovu verziu ;))

Zobraziť profil Táňa
~ 21.07.2013 - 14:44

Však to bolo to najlepšie :-) mňam!

Zobraziť profil zutu
~ 11.05.2016 - 22:49

Prosim ta, ake susene mlieko? kde to kupim? vdaka? a safran najdem normalne pri koreninach? dik

Zobraziť profil emko
~ 12.05.2016 - 08:57

Susene mlieko kupis bezne v obchodoch. byva v regaloch spolu s trvanlivym, alebo tatra mliekom. .. A safran nemavaju uplne vsade, v supermarketoch ho ale najdes, alebo v obchodoch so zdravou vyzivou, ci koreninami specificky. Urcite bude aj v eshopoch ked si das do vyhladavaca.
Inak pozor, tento kolacik nie je ako bezna torta z piskotoveho cesta, ale je velmi vlacny, skor ako indicka halva ak poznas. Nam ale taky chuti. Oplati sa ho piect vo vacsej forme alebo pekaci, aby bol nizky. Mozes kludne urobit aj tenke rezy z neho ;)

Zobraziť profil zutu
~ 12.05.2016 - 14:46

dakujem vyskusam :-)