Domáce oškvarky

emko ~ 22. november 2013 - 7:33

Vytopiť dobré domáce oškvarky, to bola pri zabíjačkách vždy chlapská záležitosť. Keďže tie časy dávno minuli a ja rada pečiem pagáče, naučila som sa ich vytápať doma. Nevadí mi, že byt vonia ako v mäsiarskom bufete, veď sa vyvetrá :) Ale chuť doma vytopených čerstvých oškvarkov je iná, ako z obchodu.

Suroviny
Sezóna

Najskôr sadlo nakrájame na hrubé kusy.

Vložíme do kastróla a začneme pomaly za stáleho miešania opekať. Po dlhšej dobe sa začne sadlo vytápať a pustí voňavú masť.

Po ďalšej dlhej dobe sa začínajú rysovať oškvarky, vtedy treba naberačkou masť odoberať.

Tesne pred koncom treba dať k oškvarkom pár lyžíc mlieka, ale veľmi opatrne, po lyžici, aby nevykypeli. A ja vtedy aj jemne osolím, aby som mala aj masť fajnovú a nie planú. Mlieko im dá krásne zlatistú farbu.

No a teraz keď sú oškvarky scedené cez sitko, treba už len počkať, kým vychladnú.

Komentáre

Rutto ~ 22. november 2013 - 11:56

..najlepsie oskavrky v zivote som jedol asi 2-3 krat naposledy asi pred 20 rokmi od nasej Babky - dodnes ich ziadne ine skvarky neprekonali a asi uz aj umrem s tym ze ich ine neprekonaju :)
..inak jej skvarkova natierka bola tiez umelecke dielo takze Tanulka pomazankovy recept by to chcelo (ak tu uz aj nahodou nieje)
:)

0

Marie ~ 22. november 2013 - 9:33

Lákavé škvarečky, voní až sem...taky jsme je mívali, když jsem měli prasátko...

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj