Vytopiť dobré domáce oškvarky, to bola pri zabíjačkách vždy chlapská záležitosť. Keďže tie časy dávno minuli a ja rada pečiem pagáče, naučila som sa ich vytápať doma. Nevadí mi, že byt vonia ako v mäsiarskom bufete, veď sa vyvetrá :) Ale chuť doma vytopených čerstvých oškvarkov je iná, ako z obchodu.

Domáce oškvarky

Suroviny

 

Najskôr sadlo nakrájame na hrubé kusy.

Vložíme do kastróla a začneme pomaly za stáleho miešania opekať. Po dlhšej dobe sa začne sadlo vytápať a pustí voňavú masť.

Po ďalšej dlhej dobe sa začínajú rysovať oškvarky, vtedy treba naberačkou masť odoberať.

Tesne pred koncom treba dať k oškvarkom pár lyžíc mlieka, ale veľmi opatrne, po lyžici, aby nevykypeli. A ja vtedy aj jemne osolím, aby som mala aj masť fajnovú a nie planú. Mlieko im dá krásne zlatistú farbu.

No a teraz keď sú oškvarky scedené cez sitko, treba už len počkať, kým vychladnú.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Marie
~ 22.11.2013 - 20:33
Lákavé škvarečky, voní až sem...taky jsme je mívali, když jsem měli prasátko...
Zobraziť profil Rutto
~ 22.11.2013 - 22:56
..najlepsie oskavrky v zivote som jedol asi 2-3 krat naposledy asi pred 20 rokmi od nasej Babky - dodnes ich ziadne ine skvarky neprekonali a asi uz aj umrem s tym ze ich ine neprekonaju :) ..inak jej skvarkova natierka bola tiez umelecke dielo takze Tanulka pomazankovy recept by to chcelo (ak tu uz aj nahodou nieje) :)