Oškvarkové pagáčiky boli kedysi srdcovou záležitosťou mojej sestry. Nielenže ich rada a často piekla, ale ich aj rada rozdávala. Aj keď už Darinka medzi nami nieje, recept na jej pagáčiky nám po nej zostal a ja keď ich pečiem, myslím na ňu a spomínam. Teší ma, že aj jej syn Jarko pokračuje v rodinnej tradícii a keď pagáčiky pečie, vďačne ich rozdáva aj on.

Recept je starý a veľmi jednoduchý. Jednoduché cesto, veľa oškvarkov, pikantná chuť. Do cesta sa dáva korenie a rasca. Občas prihodím aj rozotretý cesnak. Tým, že je v ceste veľké množstvo oškvarkov a cesto sa prekladá, pagáčiky sa lístkujú, ale nie sú mastné. Veľmi záleží aj od oškvarkov. Samozrejme, že najlepšie sú tie domáce. Keď sú príliš suché, treba pridať zo dve lyžice masti. Takisto záleží na hrúbke cesta, jeden centimeter je málo a dva je moc.

Výborné sú aj syrové pagáče, bryndzové pagáče a zemiakové pagáče.

Oškvarkové pagáčiky

Suroviny

 

600

g múka polohrubá

350

ml mlieko

1

ks vajce

42

g droždie čerstvé

50

ml olej

1

PL cukor

1

PL soľ

1

KL rasca celá

1/2

KL korenie čierne mleté

Ostatné:

350

g bravčové oškvarky

1

ks vajce

V mlieku necháme podkysnúť droždie s trochou cukru. Ostatné suroviny okrem oškvarkov dáme do väčšej misky. Pridáme kvások a vypracujeme hladké, nie príliš tuhé cesto. Asi po desiatich minútach ešte raz premiesime a vyklopíme ho na dosku. Ja som použila pekárničku, kde sa mi cesto vymiesilo.

Oškvarky na jemno pomelieme.

Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra. Potrieme ho pomletými oškvarkami (nie studenými, ale vlažnými) a podľa potreby osolíme. U nás sa oškvarky robievajú slané, takže soliť nemusím.

Cesto preložíme na trikrát a rozvaľkáme. Necháme odpočívať asi desať minút.

Potom cesto len preložíme na trikrát a necháme opäť odpočívať desať minút.

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi jeden a pol centimetra. Veľkým nožom z opačnej strany (nie ostrým) cesto pobúchame šikmo z jednej a druhej strany, čím vytvoríme mriežku. Povykrajujeme kolieska.

Poukladáme ich na suchý čistý plech a necháme ich poriadne vykysnúť aspoň pol hodiny.

Keď nám poriadne nakysli, tesne pred pečením ich potrieme rozšľahaným, osoleným vajcom a môžeme posypať strúhaným syrom. Ihneď ich vložíme do vopred vyhriatej rúry na 190 stupňov piecť.

Pagáče upečieme do ružova, mne to trvalo necelých 15 minút. Ak chcete mať chrumkavé, no vnútri mäkké pagáčiky, pečte ich pri vyššej teplote a kratšiu dobu, lebo pri pomalom dlhom pečení ich zbytočne vysušíte.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil DanaSmrk
~ 20.11.2013 - 08:18

Výborné lahodné, jedla celá rodina i návštěva.

Zobraziť profil jerica
~ 22.03.2014 - 10:06

dnes má syn 45 ku , ide sa na ne :-) pozdravujem a pekný víkend prajem :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 22.03.2014 - 11:27

Že gratulujem :-)

Zobraziť profil jerica
~ 25.03.2014 - 07:49

Ďakujem za recept, mini zmena, do cesta som pridala dva zemiaky uvarené v šupke.
Stratili sa zo stola ako teplé rožky :-)

Zobraziť profil serpico
~ 30.03.2014 - 20:25

...natrafila pani serpicová na pani cukrárku, vynikajúce vecičky pečie...záviny (4 druhy som chutnal...a orechový super super), a na fote buchty makové a lekvárové so slivkovým, a škvarkové pagáče, a tie posledné škvarkovo bryndzové taštičky...cestu mávam okolo, zavolám a na druhý deň je nachystané...no tak nezober

Zobraziť profil Táňa
~ 31.03.2014 - 15:17

Ja sa asi presťahujem na Štiavnicko, tam musí byť život!

Zobraziť profil Tuška
~ 14.09.2014 - 15:18

Tento týždeň som ich robila no foto nie je . Ale ja som pridala na vrch slivkový lekvár na polovicu dávky. Bola som prekvapená aký mali úspech. Je to výborné. Treba skúsiť. Susedia pochvaľovali.

Zobraziť profil lujzamaria
~ 28.11.2014 - 20:06

ďakujem za super receptík, sú fajnovučké, nadýchané :)

Zobraziť profil ZuzkaZuzička
~ 11.01.2016 - 16:11

Nedá mi to...musím napísať...v sobotu oškvarková pomazánka a v nedeľu oškvarkové pagáčiky. To ste mali vidieť ako synovia s manželom jedli. Ušlo sa aj návšteve...chválili do neba. Naozaj dobrý recept a rýchly. Ďakujem

Zobraziť profil Alča
~ 13.01.2016 - 09:22

Dobrý den, paní Táňo,včera jsem topila sádlo, tak jsem si vzpomn+la na tento recept a ihned vyzkoušela. Neskutečná dobrota, manžel je ujídal horké a vnuci si chtěli nechat na svačinu, ale snědli všechno, určitě udělám častěji. Pouze jsem udělala jednu změnu a to, že jsem vzala rádylko a nakrájela čtverce, bylo to rychlé a nebyly odkrojky.Děkuji Alča

Zobraziť profil Táňa
~ 13.01.2016 - 20:36

Sú veru nebezpečne žravé. Tu v česku sa robia podobné škvarkové placky, ale to nie je ono. Pagáče sú naše naj...

Zobraziť profil L-ubka
~ 25.01.2016 - 16:31

Dakujem za ďalší výborný recept, pagáče odskúšané..

Zobraziť profil Táňa
~ 25.01.2016 - 22:43

Ej bisťu, ale sa ti lístkujú :-) super!!!

Zobraziť profil zuzulafazula
~ 01.02.2016 - 03:32

vynikajúci recept! Robila som včera ako darček k narodeninám, oškvarky som nemlela, ale krájala na maličké kúsky (nemám mlynček), len sa za nimi zaprášilo. Na fotke je zvyšok zo všetkých 80ks :)
Cesto som nechala spracovať v pekárničke, je to super pomoc.

Zobraziť profil Táňa
~ 02.02.2016 - 16:17

No teda,,, a také by mi veru chutili :-)

Zobraziť profil kimlo
~ 01.05.2016 - 16:20

Včera som ich robil k fazuľovici, sú výborné!

Zobraziť profil emko
~ 04.05.2016 - 13:20

Krásne a vyzerajú riadne poctivo oškvarkové :)