Polievky, ešte k tomu husté krémové, sú ideálne do zimného počasia. Ak použijete poctivý domáci vývar, potom určite neobanujete. Brokolica je výbornou zeleninou, ktorá posilňuje obranyschopnosť organizmu. Má množstvo vápnika, draslíka, vlákniny a rôznych fytochemických látok. Nezanedbateľná je aj kyselina listová, ktorá je dôležitá pre tehotné mamičky. Táto verzia polievky je vhodná aj pre celiatikov, keďže sa na zahustenie používajú namiesto múky zemiaky.

Rozpis je na 6 až 8 porcií.

Brokolicový krém

Brokolicu očistíme tak, že najprv odrežeme celý koštiaľ a potom oddelíme malé ružičky brokolice. Ružičky necháme vcelku a odložíme bokom. Do polievky môžeme kľudne použiť aj pekné lístky. Koštiaľ zbavíme malým nožíkom alebo škrabkou tvrdej šupky a nakrájame na drobné kocky. Nakrájame aj očistené zemiaky.

Na masle a oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom. Stačí na miernom plameni niekoľko minút. Pozor, aby sa nepripálili a nestmavli.

Pridáme nakrájané zemiaky a koštiaľ brokolice. Premiešame, osolíme, okoreníme a zalejeme horúcim vývarom. Privedieme k varu a varíme asi 5 minút.

Pridáme ružičky brokolice a varíme ešte pár minút, kým je zelenina mäkká.

Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme smotanu a necháme ešte raz prejsť varom. Na záver dochutíme muškátovým orieškom, prípadne soľou a korením podľa chuti. Môžeme podávať aj vo vylepšenej verzii posypané syrom s kúskom opečenej slaninky alebo s údeným lososom.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa