- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Toto jedlo vám urobí dobre! Stará dobrá rodinná klasika. Kura na paprike je jedným z obľúbených klasických jedál. Keď sme boli deti, nevedeli sme sa ho dojesť a aj teraz ho robím veľmi rada. Niekedy s kolienkami, inokedy s haluškami, alebo s knedľou.
Kúzlo kuraťa na paprike spočíva len v pár surovinách a správnej príprave. Naozaj nič iné netreba a v jednoduchosti je krása. Cibuľa, mäso, sladká paprika a smotana na záver na zjemnenie.
Kura na paprike sa dá urobiť aj zo stehien, alebo pŕs. Ale veľmi odporúčam použiť maso s kosťami, ktoré dodajú omáčke tú správnu silnú chuť a ani nebude treba dohusťovať. Celé kura rozdeliť na krídla, prsia a stehná nie je tak ťažké. A skelet z kuraťa môžeme zamraziť neskôr na vývar.
Keď aj cibuľa zmäkkne a zozlátne, pridáme papriku a všetko spolu krátko opečieme. Len krátko, aby paprika nezhorkla a hneď pridáme vývar. Premiešame, vrátime k základu mäso a pomaly dusíme pod pokrievkou asi pol hodinu až hodinu, kým mäso nebude mäkké a odpadávať od kosti. Pozor, mäso počas dusenia nesmie byť celé zakryté tekutinou, tak vývar prilievame podľa potreby postupne.
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a zbavíme kostí a kože, pokiaľ to tak preferujeme. Omáčku zatiaľ zjemníme smotanou a necháme prevariť. Mäso vrátime do omáčky a spolu krátko prevaríme. Dochutíme soľou korením, alebo kvapkou citrónovej šťavy podľa chuti. Ak je omáčka riedka, môžeme ju zahustiť. V troche mlieka rozmiešame hladkú múku a túto zátrepku vlejeme cez sitko do omáčky, krátko prevaríme. Kura na paprike podávame s cestovinami, haluškami, alebo s knedľou.
Komentáre
kimlo ~ 3. máj 2015 - 8:12
Dnes mal tento recept premiéru, ale s haluškami. Použil som vykostené horné kuracie stehná, pôvodne boli určené na rezne, ale už dlho som chcel tento recept vyskúšať a veru ma nesklamal! Fantastické!
svetlany40 ~ 12. september 2014 - 3:54
Dnes som z obchodu priniesla kura . Tak som si sadla k bonvivani a našla receptík:)
no akáže som len šikovná . Uvarila som k nemu halušky . Chuť naozaj stojí za to .