Dukátové buchtičky

emko ~ 31. október 2023 - 8:00

Dukátové buchtičky, sladká klasika. Často sme ich mávali v pondelok v školskej jedálni. Ale takéto domáce jemné buchtičky z kysnutého cesta, upečené do zlatista a preliate hodvábnou žĺtkovou omáčkou... To je poklad :)

Suroviny
Cesto:
 
 
70
g
300
ml
2
ks
100
ml
80
g
 
štipka
Krém:
 
 
700
ml
100
g
50
ml

Do väčšej misky dáme múku, rozmrvené droždie s cukrom, zalejeme vlažným mliekom, zakryjeme a necháme vykysnúť kvások. Potom pridáme vajcia, rozpustené maslo, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. Zamiesime cesto, misku zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.

Cesto prepracujeme rukami a nakrájame na menšie diely. Z nich vyšúľame valčeky, ktoré nakrájame na malé kúsky. Tieto vkladáme do pekáča, vyliateho olejom. Jednotlivé kúsky sa tiež snažíme pomastiť, aby medzi sebou nelepili.

Vložíme do stredne vyhriatej rúry a upečieme do zlatista.

Po upečení buchtičky vyklopíme a mali by sa samé od seba pooddeľovať.

Krém pripravíme tak, že do hrnčeka dáme variť 2/3 mlieka s cukrom. V druhej tretine vymiešame vanilkový cukor s pudingom a žĺtkami a vlejeme do horúceho mlieka v hrnčeku. Krátko povaríme, ochutíme rumom a nalejeme na tanieriky s buchtičkami.

Komentáre

Lucia Adamčík Eckert ~ 23. január 2023 - 15:38

Milujem vaše recepty ♥️♥️ len ten olej by asi bolo dobré dopísať, že je na potretie lebo aj ja som ho naliala do cesta 😫 nevadí viac múky to spravilo a dlheeee miesenie 😂 buchtičky sú famózne a aj krém je výborný ďakujem ♥️♥️♥️

0

Stanka88 ~ 20. november 2021 - 12:35

Super už sa robia. Ja do krému pridávam pár kvapiek aj vanilkovej arómi a je to úplne super.

1

ayya ~ 19. január 2021 - 13:13

Pred Vianocami sme chceli nejaké ľahké jedlo tak som skúsila dukátové buchtičky a konečne bolo cesto úplne famózne. Dokonca si recept prosila manželka môjho bratranca, ktorá je Američanka :)

0

Pu2kina ~ 23. marec 2020 - 11:54

Dobry den, dakujem za recept, vasa stranka je vzdy moja prva volba. Dnes robim dukatove buchticky prvy krat a omylom som dala tych 100 ml oleja (cim sa mali potierat buchticky) do cesta a potom som sa divila preco to mam take riedke. Nemohli by ste dat ten olej v zozname surovin na koniec a pripisat tam "na potretie"? Dakujem a prajem vsetko dobre.

0

atreyu ~ 26. marec 2020 - 13:05

In reply to by Pu2kina

ten olej tam je potrebný lebo by sa cesto lepilo o seba...ak ste mali riedke cesto niečo zle ste urobili, prípadne treba dosypať múku...ja som robila včera a boli dokonalé...

0

StankaM ~ 28. marec 2015 - 4:55

vynikajúce a keďže sme veľká rodina,tak som spravila z dvojitej dávky a zvýšilo sa iba málinko

0

svetlany40 ~ 20. február 2015 - 3:33

Dneska bola mlsna nalada a tak kuk na Bonvivani pozriet nieco dobre.....tu to je , podarili sa 😘

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj