Dukátové buchtičky, sladká klasika. Jemné buchtičky z kysnutého cesta upečené do zlatista a preliate hodvábnou žĺtkovou omáčkou.

Dukátové buchtičky

Suroviny

 

Cesto:

500

g múka polohrubá

25

g droždie čerstvé

70

g cukor

300

ml mlieko

2

ks vajce

100

ml olej

80

g maslo
štipka soľ
kôra citrónová

Krém:

700

ml mlieko

100

g cukor

3

ks vaječný žĺtok

1

ks puding vanilkový

1

ks cukor vanilkový

50

ml rum

Do väčšej misky dáme múku, rozmrvené droždie s cukrom, zalejeme vlažným mliekom, zakryjeme a necháme vykysnúť kvások. Potom pridáme vajcia, rozpustené maslo, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. Zamiesime cesto, misku zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.

Cesto prepracujeme rukami a nakrájame na menšie diely. Z nich vyšúľame valčeky, ktoré nakrájame na malé kúsky. Tieto vkladáme do pekáča, vyliateho olejom. Jednotlivé kúsky sa tiež snažíme pomastiť, aby medzi sebou nelepili.

Vložíme do stredne vyhriatej rúry a upečieme do zlatista.

Po upečení buchtičky vyklopíme a mali by sa samé od seba pooddeľovať.

Krém pripravíme tak, že do hrnčeka dáme variť 2/3 mlieka s cukrom. V druhej tretine vymiešame vanilkový cukor s pudingom a žĺtkami a vlejeme do horúceho mlieka v hrnčeku. Krátko povaríme, ochutíme rumom a nalejeme na tanieriky s buchtičkami.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil svetlany40
~ 20.02.2015 - 02:33
Dneska bola mlsna nalada a tak kuk na Bonvivani pozriet nieco dobre.....tu to je , podarili sa 😘
Zobraziť profil StankaM
~ 28.03.2015 - 15:55
vynikajúce a keďže sme veľká rodina,tak som spravila z dvojitej dávky a zvýšilo sa iba málinko
Zobraziť profil Pu2kina
~ 23.03.2020 - 10:54
Dobry den, dakujem za recept, vasa stranka je vzdy moja prva volba. Dnes robim dukatove buchticky prvy krat a omylom som dala tych 100 ml oleja (cim sa mali potierat buchticky) do cesta a potom som sa divila preco to mam take riedke. Nemohli by ste dat ten olej v zozname surovin na koniec a pripisat tam "na potretie"? Dakujem a prajem vsetko dobre.
Zobraziť profil emko
~ 23.03.2020 - 17:47
Opravím, vďaka :)
Zobraziť profil atreyu
~ 26.03.2020 - 12:05
ten olej tam je potrebný lebo by sa cesto lepilo o seba...ak ste mali riedke cesto niečo zle ste urobili, prípadne treba dosypať múku...ja som robila včera a boli dokonalé...
Zobraziť profil emko
~ 26.03.2020 - 16:21
Krásne, ďakujem :)