soľ

soľ

Chlorid sodný (NaCl alebo kuchynská soľ) je dôležitá minerálna látka ľudskej a zvieracej potravy. Používa sa ako korenie aj ako technická surovina v chemickom priemysle a ekonomike. V prírode sa vyskytuje ako minerál halit.
viac >

Veľa začiatočníkov si netrúfne na hovädzie dusené mäso. Boja sa, že bude mäso tvrdé, alebo omáčka mdlá.

Moja mama robila hovädzie…

Ťahanú štrúdľu podľa tohto jednoduchého receptu robievam veľmi rada. Kedysi som si myslela, že to nikdy nezvládnem, že to je ťažké, že…

Niekde sú to scískance, niekde tašky, inde stískanice. Je to jedno a to isté, len recepty sa líšia podľa regiónu a tiež…

Niekde sú to scískance, niekde tašky, inde stískanice. Je to jedno a to isté, len recepty sa líšia podľa regiónu a tiež…

Chutné, šťavnaté plátky pečeného bravčového mäsa s výborným výpekom. Aby nebolo…

Smažené pirôžky sú nostalgickou spomienkou na staré dobré študentské časy. Keď prišla jeseň, školský rok sa začal a s…

Perkelt (pörkölt), paprikáš,…

Stroganov je populárny, pôvodom ruský pokrm, pripravený z kvalitného hovädzieho mäsa s omáčkou z uhoriek, húb a cibule…

Juhočeský starý recept na "Klouzandu" - omáčku z masliakov smrekovcových, česky zvaných "klouzci sliční". Jedlo chudobné na suroviny,…

Pár pohárikov sa vždy oplatí zavariť. Kto teda má šťastie a nejaké huby aj nájde :)

Rozpis surovín v recepte je na kilo húb.…

Tvarohové cesto na šúľance je veľmi jednoduché a chutné, ak sa pripraví s detskou krupicou. Je to trocha iný postup,…

Ravioli sú talianske plnené cestoviny, veľmi známe, a urobiť ich doma podľa svojej chuti nie je až taký problém. V…

Tokáň je starší príbuzný gulášu. Pochádza zo Sedmohradska…

A zasa jeden chlieb. Dnes nebude kváskový, ani pomaly kysnutý,…

Slivkové gule zo zemiakového cesta, poliate maslom, posypané makom a cukrom. Jedno z najlepších tradičných jedál.

Jednoduchá rýchlovka z kuracích pŕs. Pikantné kuracie soté sa hodí zvlášť v letných mesiacoch, kedy sa nám nechce tráviť čas v kuchyni…

Tvarohové guľky bolo prvé jedlo, ktoré som sa naučila variť. Učila ma ho ešte moja babička a dnes ho učím zase ja svoje deti.
Aj…

Plnenú papriku sa oplatí robiť v lete, keď sú na trhu naše voňavé papriky. Tie dodajú paradajkovej omáčke tú správnu…

Plnenú papriku sa oplatí robiť v lete, keď sú na trhu naše voňavé papriky. Tie dodajú paradajkovej omáčke tú správnu…

Tento šalát je jednoducho skvelý! Naozaj. Veľa ľudí ho nepozná, ale u nás na Záhorí je to klasika. Hodí sa aj ku griovačke ako príloha,…