A zasa jeden chlieb. Dnes nebude kváskový, ani pomaly kysnutý, ale taký obyčajný rýchly recept na chutný šťavnatý chlebík. Veľa ľudí odrádza práca s kváskom, či dlhé čakanie na vysoko hydratované cesto. Tak tu je pohodlnejšia verzia. Do troch hodín máme napečené. Cesto sa ani nemusí nejako špecificky tvarovať, stačí z neho urobiť guľu a to zvládne každý :)

Tento chlieb je neskutočne chutný a dlho vydrží! Je vláčny vnútri, má úžasnú karamelovú kôrku a krásne voní po rasci. Hodí sa ku gulášom, desiatovým polievkam, ku grilovačkám alebo len tak s masťou a cibuľou :)

Sladenku v recepte môžeme nahradiť medom, alebo cukrom.
A sušené droždie zase nahradíme v prípade potreby 42 g droždia čerstvého.

Zemiakový chlieb

Vychladnuté, očistené zemiaky nastrúhame na jemno. Pridáme vlažnú vodu, droždie, sladenku, ocot a olej. Primiešame aj múku so soľou a rascou a rukami, prípadne robotom vypracujeme kompaktné cesto, ktoré necháme asi pol hodinu kysnúť.

Cesto vyklopím na pomúčenú podložku. Cesto povyťahujeme odspodu nahor. Preložíme ho a vytvarujeme guľu. Guľu otočíme spojom dole. Potom už len boky zagúľame do tvaru. Necháme kysnúť na ďalšiu pol hodinu. Medzitým si vyhrejeme rúru na 250 stupňov.

Vykysnuté cesto potrieme dobre vodou a dáme piecť. 15 minút na 250 stupňoch, potom rúru otvoríme, znovu chlieb postriekame, teplotu znížime na 180 stupňov a dopekáme ešte pol hodiny. Dobre upečený je vtedy, keď po zaklopaní na jeho spodnú stranu počujeme dutý, jasný zvuk. Tento chlieb sa musí prepiecť dôkladne, aby nebol vnútri surový, tak sa nenecháme oklamať hnedou kôrkou. Po upečení chlebík vyberieme, preložíme na mriežku, horúci ešte raz postriekame vodou a necháme dobre vychladnúť.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Henny
~ 30.12.2013 - 22:01
Popri sendvičoch som stihla aj chlebík,ale vodu som nahradila acidkom.Robila som ho aj na vianoce ku kapustnici a veľmi chutil,takže teraz repete. Vďaka za receptík,prajem do Nového roku mnoho skvelých prídavkov na Tvojej stránke a veľa fanúšikov :)
Zobraziť profil Henny
~ 01.01.2014 - 18:17
a tu je chlebík rozkrojený
Zobraziť profil alex2201
~ 28.02.2014 - 08:41
Opäť ďakujem za skvelý receptík :), náš je pečený zo špaldovej múky a tiež vynikajúci :)
Zobraziť profil Rena
~ 07.03.2015 - 19:36
Vynikajúci recept, pečiem ho veľmi často.
Zobraziť profil Gulka
~ 25.06.2018 - 20:24
Kolko je prosím približne 2 Pl sušeného drozdia? Chcela by som použiť čerstvé...vrela vdaka
Zobraziť profil emko
~ 26.06.2018 - 15:36
1 celá kocka, 42 gramov :)
Zobraziť profil erka
~ 27.01.2020 - 13:56
Zdravím, prosím Vás, ak nemiesim cesto v pekárničke ale v kuchynskom robote, ako dlho ho mám nechať cca kysnúť?
Zobraziť profil emko
~ 04.02.2020 - 11:55
Tak cca. hodinku. Záleží na teplote. Ideálne ho medzitým poriadne vybúchaj a znovu zamotaj do guľôčky, aby sa vytvorilo hladké jemné kompektné cesto :)
Zobraziť profil ZuzkaZuzička
~ 12.03.2020 - 18:09
Dobrý deň, piekla som chlebík podľa tohto receptu a veľmi sa mi vydaril. Zjedol sa raz dva...Ražnú múku som nemala, tak som použila špaldovú a bol výborný. Dostala som pekárničku a chcela by som vyskúšať upiecť chlebík v nej, ale akosi nemám odvahu a vlastne ani skúsenosti s pekárňou. Poradíte mi?
Zobraziť profil emko
~ 21.03.2020 - 19:32
Vlastne je všetko podobné, len suroviny dávaj naopak, ako keď miesiš cesto v rukách. D pekárničky sa najskôr dávajú tekutiny s droždím a až potom na vrch múku a soľ :)
Zobraziť profil danielaz
~ 29.04.2020 - 14:03
Dobrý den, prosím Vás, ak použijem čerstvé droždie, mám ho rozmiešať s cukrom a tak pridať do cesta? Nevidím to droždie v postupe a nechcem to pokazit, som začiatočník :) Dalej, v recepte je napísaná mletá rasca. Je to ok? Dala som celú, lebo podla fotiek sa mi zdalo, že to je celá. A čo sa týka pečenia, treba pekáč alebo plech s chlebom prikrývať? Mám dať na dno rúry aj plech s vodou? Piekla som podla Vás hrnčekový chlieb pre začiatočníkov, mimochodom, bol fantastický, a ten sa prikrýval počas pečenia. Vopred dakujem za odpoved :)
Zobraziť profil emko
~ 29.04.2020 - 14:59
Ahoj :) Hej, droždie ak zmiešaš s cukrom a tak pridáš, tak super. Mletá rasca je lepšia, že sa dostane do každej "bunky" chleba a prevoňia ho.... ja používam domácu rascu, tak preto je to taký mix, ako som v mažiari nadrtila :) Prikrývať nemusíš a ak pridáš na spodok plech s vodou, tak bude len dobre :) Hlavne u tohoto chleba...nemá rád, keď sa s ním moc manipuluje...ak ho nejako prehnetieš, tak si zbytočne len poškodíš... Takže veľmi jemne s ním :)
Zobraziť profil danielaz
~ 29.04.2020 - 15:36
Dakujem velmi pekne za odpovede, už je všetko jasné :)