Zemiakový chlieb

emko ~ 8. august 2024 - 13:44

A zasa jeden chlieb. Dnes nebude kváskový, ani pomaly kysnutý, ale taký obyčajný rýchly recept na chutný šťavnatý chlebík. Celkom sa podobá na chlieb cibuľový.

Veľa ľudí odrádza práca s kváskom, či dlhé čakanie na vysoko hydratované cesto. Tak tu je pohodlnejšia verzia. Cesto sa ani nemusí nejako špecificky tvarovať, stačí z neho urobiť guľu a to zvládne každý :) 

Tento chlieb je neskutočne chutný a dlho vydrží! Je vláčny vnútri, má úžasnú karamelovú kôrku a krásne voní po rasci. Hodí sa ku gulášom, desiatovým polievkam, ku grilovačkám alebo len tak s masťou a cibuľou :)

Sladenku v recepte môžeme nahradiť medom, alebo cukrom.
A sušené droždie zase nahradíme v prípade potreby 42 g droždia čerstvého.

Sezóna

Vychladnuté, očistené zemiaky nastrúhame na jemno. Pridáme vlažnú vodu, droždie, sladenku, ocot a olej. Primiešame aj múku so soľou a rascou a rukami, prípadne robotom vypracujeme kompaktné cesto, ktoré necháme asi pol hodinu kysnúť.

Cesto vyklopím na pomúčenú podložku. Cesto povyťahujeme odspodu nahor. Preložíme ho a vytvarujeme guľu. Guľu otočíme spojom dole. Potom už len boky zagúľame do tvaru. Necháme kysnúť na ďalšiu pol hodinu. Medzitým si vyhrejeme rúru na 250 stupňov.

Vykysnuté cesto potrieme dobre vodou a dáme piecť. 15 minút na 250 stupňoch, potom rúru otvoríme, znovu chlieb postriekame, teplotu znížime na 180 stupňov a dopekáme ešte pol hodiny. Dobre upečený je vtedy, keď po zaklopaní na jeho spodnú stranu počujeme dutý, jasný zvuk. Tento chlieb sa musí prepiecť dôkladne, aby nebol vnútri surový, tak sa nenecháme oklamať hnedou kôrkou. Po upečení chlebík vyberieme, preložíme na mriežku, horúci ešte raz postriekame vodou a necháme dobre vychladnúť.

Komentáre

Kikuletta ~ 23. február 2023 - 11:04

Chlebík výborný, piekol sa v kovovom hrnci a s pridaním pary pri pečeni. Dakujem za recept!

0

Mirka Jánošíková ~ 13. marec 2021 - 15:26

Ahoj, cesto čo chvíľa vykysne...len otázka je lepšie na všetky chleby ako pri hrnčekovom rozpáliť aj plech/janskú misu? Aký je prosím najvhodnejší plech s pokrievkou na chlieb? Ja využívam tú janskú misu najviac. Ďakujem🙏🙂

0

Christine ~ 25. február 2021 - 19:43

Absolútne výborný :) Len sa tak zaprášilo :) Ďakujem za recept ! <3

0

danielaz ~ 29. apríl 2020 - 4:03

Dobrý den, prosím Vás, ak použijem čerstvé droždie, mám ho rozmiešať s cukrom a tak pridať do cesta? Nevidím to droždie v postupe a nechcem to pokazit, som začiatočník :) Dalej, v recepte je napísaná mletá rasca. Je to ok? Dala som celú, lebo podla fotiek sa mi zdalo, že to je celá. A čo sa týka pečenia, treba pekáč alebo plech s chlebom prikrývať? Mám dať na dno rúry aj plech s vodou? Piekla som podla Vás hrnčekový chlieb pre začiatočníkov, mimochodom, bol fantastický, a ten sa prikrýval počas pečenia. Vopred dakujem za odpoved :)

0

emko ~ 29. apríl 2020 - 4:59

In reply to by danielaz

Ahoj :)
Hej, droždie ak zmiešaš s cukrom a tak pridáš, tak super.
Mletá rasca je lepšia, že sa dostane do každej "bunky" chleba a prevoňia ho.... ja používam domácu rascu, tak preto je to taký mix, ako som v mažiari nadrtila :)
Prikrývať nemusíš a ak pridáš na spodok plech s vodou, tak bude len dobre :)
Hlavne u tohoto chleba...nemá rád, keď sa s ním moc manipuluje...ak ho nejako prehnetieš, tak si zbytočne len poškodíš... Takže veľmi jemne s ním :)

0

ZuzkaZuzička ~ 12. marec 2020 - 7:09

Dobrý deň, piekla som chlebík podľa tohto receptu a veľmi sa mi vydaril. Zjedol sa raz dva...Ražnú múku som nemala, tak som použila špaldovú a bol výborný.
Dostala som pekárničku a chcela by som vyskúšať upiecť chlebík v nej, ale akosi nemám odvahu a vlastne ani skúsenosti s pekárňou. Poradíte mi?

0

erka ~ 27. január 2020 - 2:56

Zdravím, prosím Vás, ak nemiesim cesto v pekárničke ale v kuchynskom robote, ako dlho ho mám nechať cca kysnúť?

0

emko ~ 4. február 2020 - 12:55

In reply to by erka

Tak cca. hodinku. Záleží na teplote. Ideálne ho medzitým poriadne vybúchaj a znovu zamotaj do guľôčky, aby sa vytvorilo hladké jemné kompektné cesto :)

0

Gulka ~ 25. jún 2018 - 10:24

Kolko je prosím približne 2 Pl sušeného drozdia? Chcela by som použiť čerstvé...vrela vdaka

0

alex2201 ~ 28. február 2014 - 9:41

Opäť ďakujem za skvelý receptík :), náš je pečený zo špaldovej múky a tiež vynikajúci :)

0

Henny ~ 30. december 2013 - 11:01

Popri sendvičoch som stihla aj chlebík,ale vodu som nahradila acidkom.Robila som ho aj na vianoce ku kapustnici a veľmi chutil,takže teraz repete. Vďaka za receptík,prajem do Nového roku mnoho skvelých prídavkov na Tvojej stránke a veľa fanúšikov :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj