Niečo pre miľovníkov cibule. Chlieb z cibuľového cesta je rýchlo hotový, je chutný, mäkučký a voňavý. Cesto vymiesi pekárnička, potom už len vytvarovať bochník a rúra chlieb upečie. Takže žiadna ťažká práca, ale bohatá odmena.

Chuť fritovanej, alebo opečenej cibule v chlebe je fantastická.
Ak sa nechystáte na rande, natrite si krajec domácou masťou a posypte cibuľou :-)

Cibuľový chlieb

Najskôr si pripravíme cibuľu. Tá je dôležitá pri tomto recepte. Vyskúšala som kupovanú smaženú sušenú, domácu fritovanú aj na panvičke skaramelizovanú. Všetky tri sú vhodné na tento recept. Prikladám fotky, aby ste videli, ako vyzerajú.

Do pekárničky nalejeme teplú vodu, ocot, prisypeme soľ a múky. Na múku dáme chlebové korenie a sušené droždie. Zapneme program miesenia a kysnutia.

Keď zaznie zvukový signál pridáme cibuľu. Tú si pripravíme tak, že na panvičke na troche oleja orestujeme na polkolieska nakrájanú cibuľu. Keď zmäkne a začne chytať zlatistú farbu, pridáme kávovú lyžicu kryštálového cukru, ktorý necháte v cibuli skaramelizovať. Cibuľa je krásne opečená, dáme ju na kuchynské obrúsky, aby nebola príliš mastná.

Cesto vykysne v pekárničke a potom už len vytvarujeme bochník a dáme ho na plech s podložkou.

Bochník necháme ešte asi 10 minút podkysnúť. Medzitým vyhrejeme rúru na 250 stupňov, vložíme na dno misku s horúcou vodou a až potom plech s chlebom vložíme piecť. Pred vložením do rúry ho postriekame vodou.

Po piatich minútach chlieb narastie a vtedy znížime teplotu na 190 stupňov a dopekáme ešte asi 45 minút. V priebehu pečenia asi po pol hodine je dobré chlieb postriekať vodou. To isté treba urobiť ihneď po vytiahnutí z rúry. Upečený chlieb necháme na mriežke vychladnúť.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Rena
~ 07.03.2015 - 19:43
Veľmi dobrý chlebík. Rada ho pečiem, keď cez leto grilujeme ku grilovanému mäsku. V zime ho jedávame s cibuľkou.
Zobraziť profil zuzulafazula
~ 25.01.2016 - 20:18
celkom sa podaril, som rada, môj prvý chlebík vôbec :) Ďakujem, za recept! Tá chrumkavá kôrka nemá chybu, ňam.
Zobraziť profil Mississka
~ 19.03.2018 - 06:52
Vynikajúci, piekla som ho včera ako prílohu k pečeným kolenám. Nestihla som ho ani odfotiť, hneď sa na neho vrhli. Tá jemná striedka spojená so sladkosťou cibuľky. Perfektné, už sa tešíme na letné grilovačky, jednoznačne už iba tento chlebík.