Tento slaný koláč s čerstvou mladou zelenou špargľou je veľmi chutný, šťavnatý a vhodný nielen ako chuťovka či predjedlo, ale aj ako hlavný chod, samozrejme s čerstvým zeleninovým šalátom.
Rozpis surovín je na guľatú quichovú formu s priemerom 30 cm. Ja som však piekla na menšom plechu a pomer surovín som si upravila.

Špargľový koláč

Suroviny

 

Cesto:

180

g maslo

260

g múka hladká

50

ml voda

1/2

KL soľ

Zálievka:

800

ml smotana na šľahanie

5

ks vajce

1

KL soľ
korenie čierne mleté
orech muškátový

Ostatné:

1

zväzok špargľa

200

g syr tvrdý

Cesto pripravíme jednoducho. Do kútera dáme múku, zmäknuté maslo, soľ a trošku vody. Zapneme a cesto sa samo spracuje. Ak je drobivé, prilejeme ešte trocha vody, ak je riedke, prisypeme múku. Suroviny by mali mať rovnakú teplotu, preto maslo nerozpúšťajte, stačí, ak si ho hodinu pred prácou vytiahnete z chladničky. Takto pripravené cesto zabalíme do fólie, malo by byť úplne hladké, nelepivé a nedrobivé. Dáme ho na chvíľu do chladničky.

Pripravíme si špargľu. Poodlamujeme tvrdé konce. Ak máte čerstvú špargľu, odlomí sa vám len kúsok, ktorý chrupne sám v tom mieste, kde treba. Mladučkú špargľu nemusíte ani šúpať, staršiu treba. Takto pripravenú špargľu vhodíme do jemne osolenej a osladenej vody povariť asi na tri minúty, aby zmäkla a hneď ju vyberieme a preložíme do ľadovej vody, aby nestratila farbu. Necháme ju na čistej utierke osušiť.

V miske rozmiešame vajcia so soľou, korením, postrúhaným muškátovým orieškom a pomaly prilejeme smotanu s vysokým percentom tuku. Cesto rozvaľkáme a preložíme na pomaslovaný pekáč, alebo zapekaciu misku, či quichovú formu. Okraje cesta prstami povytláčame aj na okraje formy, aby zálievka nevytiekla pod cesto. Cesto popicháme vidličkou a husto zasypem strúhaným syrom. Rúru predohrejeme na 200 stupňov a na cesto poukladáme osušenú blanšírovanú špargľu.

Na špargľu nalejeme pripravenú zálievku. Vložíme do vyhriatej rúry, teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme podľa potreby asi 45 - 5 minút. Koláč zozlátne a obsah spevní svoju štruktúru. Necháme ho vychladnúť a nakrájame. Cesto je po upečení tvrdšie, ale po vychladnutí zmäkne, najlepšie je na druhý deň.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil remperitka
~ 14.06.2014 - 16:17

z takehoto cesta som piekla vecer quiche - 250 muka a 170 maslo takze ostatne tak isto :) a napl cukina, sampinony, olivy, syr a slaninka :)