Perkelt (pörkölt), paprikáš, guláš, tokáň - to sú všetko obľúbené jedlá maďarskej kuchyne.

Základom na prípravu dobrého perkeltu je vždy bravčová masť, mletá paprika a cibuľa. Do perkeltu iné koreniny nedávam, žiadne čierne mleté, majoránku, ani rascu. Perkelt sa varí aj z iných druhov mäsa, my však máme radi kurací. Použiť môžete aj celé kura s kosťou, perkelt bude ešte chutnejší, vďaka vyvareným kostiam.

Perkelt nezahusťujeme múkou, do základu dávame viac cibule, ku koncu čerstvú zeleninu, pretože šťava perkeltu by nemala mať hustotu gulášu, perkeltová je redšia.

Perkelt sa podáva s tarhoňou, alebo s haluškami.

Kurací perkelt

Najskôr pripravíme poriadny cibuľový základ tak, že na masti orestujeme väčšie množstvo nasekanej cibule. Keď je cibuľa pripravená, nasypeme mletú červenú papriku, môžeme dať okrem sladkej aj štipľavú. Papriku krátko orestujeme a zalejeme menším množstvom horúcej vody. Za stáleho miešania paprikovú cibuľu varíme. Keď sa tekutina odparí, znovu podlejeme, miešame, varíme. Toto robíme dovtedy, kým sa cibuľa nerozvarí a vznikne nám niečo ako omáčka s malým množstvom tekutiny. To je ten správny základ na ďalší postup prípravy perkeltu.

Do základu vložíme mäso, prudko ho opečieme za stáleho miešania, pridáme soľ podľa chuti, podlejeme vodou a pod pokrievkou dusíme na slabom ohni. Občas premiešame, aby sa nepripálil a ak treba málinko podlejeme.

Keď je mäso skoro mäkké, pridáme pokrájané olúpané paradajky a čerstvú papriku. Perkelt ešte povaríme, kým zelenina nezmäkne. Vôňa a chuť sa pridaním čerstvej zeleniny zvýrazní a perkelt sa troška prihustí. K perkeltu podávame najčastejšie dusenú tarhoňu. Pre milovníkov pikantných jedál odporúčam pridať nasekanú feferónku, alebo čili papričku :-)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil jerica
~ 13.08.2014 - 13:57

perfektné !! som v robote , hlad ma morí a tu vyskočí na mňa z monitora taká dobrota !! V práci obrazovka veľká , to by bolo dlho na oblíž prst:-) Zbožňujem tarhoňu , hlavne z obchodu :-)