Ryžový nákyp

Ryžový nákyp je tradičný recept. V minulosti sa pripravoval hlavne chorým a deťom, aby nabrali silu a mali niečo jemné a zároveň výživné do bruška. Neskôr ryžový nákyp nabral retro nádych. Bola to rýchlovka, ktorú je možné pripraviť ihneď, ak je po ruke ryža a kompótové ovocie.
V tomto recepte je verzia s pečenými jablkami ako ovocnou zložkou. Tak, ako som to našla v staručkých kuchárkach a aj nám chutí. Ale môžete sa pohrať a pridať do ryže hrozienka, alebo iné ovocie ako plnku, či pridať do "snehu" lyžicu džemu. Ryžový nákyp bude krásne sladký a farebný.
Alebo si vychutnajte ryžový nákyp len takto jednoducho. Maslová a voňavá ryža sa rozplýva na jazyku. Pečené jablká s ňou krásne harmonizujú a tá sladká snehová čapica na vrchu, tá je asi úplne najlepšia :)
Rozpis v recepte je na 10 porcií. Tak, ak nemáte detskú párty, alebo veľa hladných krkov, bude stačiť aj polovičná dávka :)
700 |
g | ryža |
1000 |
ml | mlieko |
250 |
g | maslo |
6 |
ks | vajce |
4 |
ks | cukor vanilkový |
300 |
g | cukor mletý (práškový) |
2 |
ks | kôra citrónová |
4 |
ks | jablko |
3 |
PL | cukor trstinový |
1 |
PL | maslo |
1/4 |
KL | škorica mletá |
štipka |
soľ |
Umytú ryžu, ktorú trochu posolíme, uvaríme asi v 800ml vody do polomäkka. Pridáme vanilkový cukor a za stáleho miešania tiež mlieko. Pracujeme na najmenšom plameni, aby ryža neprihorela. Varíme, kým sa ryža v mlieku uvarí na redšiu kašu. Potom ju dáme vychladnúť.
Pri ochladzovaní ryže ju občas premiešame, aby hmota príliš nestuhla. Žĺtky s tretinou (200g) cukru a citrónovou kôrou vyšľaháme do peny a pridáme zmäknuté maslo. Prešľaháme, pridáme žĺtkovú hmotu a premiešame.
V panvici na masle opečieme nastrúhané jablká s lyžicou masla a trstinovým cukrom.
Na vymastený a múkou vysypaný plech nalejeme polovicu pripravenej hmoty a rozotrieme rovnomerne stierkou. Opečené jablká poukladáme na túto vrstvu a posypeme škoricou. Na jablká nalejeme druhú vrstvu pripravenej ryžovej hmoty a povrch uhladíme stierkou.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 210°C asi pol hodiny. Kým sa nákyp pečie, ušľaháme vo väčšej miske veľmi tuhý sneh z bielkov spolu s poslednou tretinou cukru. Ak pridáme do snehu lyžicu džemu, bude mať sneh krásnu farbu a ovocnú chuť.
Po pol hodine pečenia plech z rúry vyberieme a na horúci preložíme z misky vyšľahaný sneh. Rozotrieme ho po celej vrstve nákypu a dáme ešte naspäť do rúry piecť asi na 10 minút, no teplotu znížime na 160°C.
Komentáre
serpico
16.08.2013 - 19:57
Táňa
16.08.2013 - 20:08
TRITY
19.01.2015 - 15:14
Táňa
19.01.2015 - 15:17
myrca
12.02.2015 - 10:52
Táňa
12.02.2015 - 15:16
L-ubka
10.11.2015 - 17:49
Miriama Trnikova
07.02.2018 - 15:53
emko
12.02.2018 - 17:20