Ryžový nákyp je tradičný recept. V minulosti sa pripravoval hlavne chorým a deťom, aby nabrali silu a mali niečo jemné a zároveň výživné do bruška. Neskôr ryžový nákyp nabral retro nádych. Bola to rýchlovka, ktorú je možné pripraviť ihneď, ak je po ruke ryža a kompótové ovocie.

V tomto recepte je verzia s pečenými jablkami ako ovocnou zložkou. Tak, ako som to našla v staručkých kuchárkach a aj nám chutí. Ale môžete sa pohrať a pridať do ryže hrozienka, alebo iné ovocie ako plnku, či pridať do "snehu" lyžicu džemu. Ryžový nákyp bude krásne sladký a farebný.

Alebo si vychutnajte ryžový nákyp len takto jednoducho. Maslová a voňavá ryža sa rozplýva na jazyku. Pečené jablká s ňou krásne harmonizujú a tá sladká snehová čapica na vrchu, tá je asi úplne najlepšia :)

Rozpis v recepte je na 10 porcií. Tak, ak nemáte detskú párty, alebo veľa hladných krkov, bude stačiť aj polovičná dávka :)

Ryžový nákyp

Suroviny

 

700

g ryža

1000

ml mlieko

250

g maslo

6

ks vajce

4

ks cukor vanilkový

300

g cukor mletý (práškový)

2

ks kôra citrónová

4

ks jablko

3

PL cukor trstinový

1

PL maslo

1/4

KL škorica mletá

štipka

soľ

Umytú ryžu, ktorú trochu posolíme, uvaríme asi v 800ml vody do polomäkka. Pridáme vanilkový cukor a za stáleho miešania tiež mlieko. Pracujeme na najmenšom plameni, aby ryža neprihorela. Varíme, kým sa ryža v mlieku uvarí na redšiu kašu. Potom ju dáme vychladnúť.

Pri ochladzovaní ryže ju občas premiešame, aby hmota príliš nestuhla. Žĺtky s tretinou (200g) cukru a citrónovou kôrou vyšľaháme do peny a pridáme zmäknuté maslo. Prešľaháme, pridáme žĺtkovú hmotu a premiešame.

V panvici na masle opečieme nastrúhané jablká s lyžicou masla a trstinovým cukrom.

Na vymastený a múkou vysypaný plech nalejeme polovicu pripravenej hmoty a rozotrieme rovnomerne stierkou. Opečené jablká poukladáme na túto vrstvu a posypeme škoricou. Na jablká nalejeme druhú vrstvu pripravenej ryžovej hmoty a povrch uhladíme stierkou.

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 210°C asi pol hodiny. Kým sa nákyp pečie, ušľaháme vo väčšej miske veľmi tuhý sneh z bielkov spolu s poslednou tretinou cukru. Ak pridáme do snehu lyžicu džemu, bude mať sneh krásnu farbu a ovocnú chuť.

Po pol hodine pečenia plech z rúry vyberieme a na horúci preložíme z misky vyšľahaný sneh. Rozotrieme ho po celej vrstve nákypu a dáme ešte naspäť do rúry piecť asi na 10 minút, no teplotu znížime na 160°C.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil serpico
~ 16.08.2013 - 19:57

Zuzička, moja dcérka, "starého horského vlka" serpica, nákyp urobila, a bol famózny !!! (ďakuje Zuzka za super recept)

Zobraziť profil Táňa
~ 16.08.2013 - 20:08

"Ježkovy oči" aká nádherná fotka. Že Zuzičke ďakujem krásne a teším sa veľmi, že sa hlásia na túto stránku aj riadny chlapi :-)

Zobraziť profil TRITY
~ 19.01.2015 - 15:14

Tánička...fantázia.Nikdy som lepší nejedla.Presne ako si napísala-lepší než hociktorý zákusok.ˇUžasný recept,dakujem.

Zobraziť profil Táňa
~ 19.01.2015 - 15:17

Som rada, že chutilo :-)

Zobraziť profil myrca
~ 12.02.2015 - 10:52

Zaregistrovala som sa, aby som mohla napísať ódy na tento ryžový nákyp :) ja som tak perfektný ryžový ešte nejedla :) je proste NESKUTOČNÝ :) k sežráni :) mňam :)

Zobraziť profil Táňa
~ 12.02.2015 - 15:16

Tak teda vitaj medzi bonvivánmi a ďakujem za super fotku. Tá moja nič moc, nemala som dobrý foťák, ale chuť je skutočne fantastická...

Zobraziť profil L-ubka
~ 10.11.2015 - 17:49

Ahoj Táni, recept famózny, nákyp zjedený, až takou rýchlosťou, že nestačil cvakať aparát, nabudúce.Robila som z polovičnej dávky.Ak môžem upozorniť, v rozpise surovín chýba voda v texte už je:-))