Táto prílohová dusená kvasená kapusta sa veľmi hodí k pečenej hydine, králikovi, bravčovému mäsu, ako sú bravčové výpečky, pečený bôčik, bavorská pečienka, pečené koleno, moravský vrabec a ďalšie "nezdravé" jedlá :)

Prečo šenkérska? Pretože v obyčajných šenkoch (reštauráciách) ju starí kuchári varievali excelentne. Bola vždy výborne dochutená a dala by sa zjesť aj bez mäsa, len s knedlíkom.

Šenkérska kapusta

Suroviny

Na masti, alebo inom tuku v kastróli orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zmäkne, pridáme k nej cukor a spolu s cibuľou za stáleho miešania necháme skaramelizovať. Medzitým zlejeme vodu z kvasenej kapusty ale nevylejeme ju, odložíme pre prípad, ak bude treba kapustu dochutiť. Scedenú kapustu poprekrajujeme nožom na menšie kusy a vložíme ju do kastróla na skaramelizovanú cibuľu. Podlejeme vodou a dusíme aspoň hodinu. Občas premiešame a podľa potreby dolejeme vodu, alebo ak je kapusta sladšia, tak dolejeme odloženú kapustovú vodu.

Keď je kapusta mäkká, primiešame k nej na jemno nastúhaný surový zemiak a ešte spolu aspoň 15 minút za stáleho miešania povaríme. Zemiak kapustu pekne zahustí. Celkom na záver doporučujem vmiešať do hotovej kapusty dochutený výpek z pečeného mäsa, ktorý z obyčajnej dusenej kapusty urobí nezabudnuteľnú "šenkérsku kapustu".

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil chillinka
~ 07.06.2013 - 13:06
určite vyskušam, doma robime kapustu k masu a knedle zo surovej kapusty, ale takuto som jedla par-krat v reštauracii a bola super :)
Zobraziť profil didialex
~ 07.06.2013 - 15:39
Akoby som písala ten svoj postup...robím ju úplne rovnako...ako predtým moja mamička i babička...je naozaj vynikajúca